Kim Jong-sik, rreth të 50-ave, thuhet se ka transformuar arsenalin e Koresë së Veriut nga raketa të pavlera në raketa interkontinentale balistike.

Një shkencëtar raketash në mesomoshë, që ka ndihmuar në lëshimin e një sateliti në hapësirë, mendohet se është ‘truri’ pas programit të raketave në Korenë e Veriut.

Kim Jong-sik, rreth të 50-ave, thuhet se ka transformuar arsenalin e Koresë së Veriut nga raketa të pavlera në raketa interkontinentale balistike, në gjendje për të mbajtur mbushje bërthamore.

Ai ishte një ekspert teknik i panjohur, por i bëri përshtypje liderit Kim Jong-un pasi ndihmoi në lëshimin e një sateliti në hapësirë.

Që prej atëherë ka ngjitur me shpejtësi shkallët e karrierës dhe tashmë mban titullin më të lartë të nderit: Urdhrin e Kim Jong-il. Kjo për shkak se ka ndihmuar në zhvillimin e armëve të tilla që kërcënojnë jo vetëm fqinjët, por edhe SHBA-në.

Mendohet se prova e radhës për raketa është vetëm pak orë larg. Inteligjenca e Koresë së Jugut mendon se brenda pak orësh do të testohet një tjetër raketë balistike interkontinentale. Michael Madden, një njohës i mirë i çështjeve të Koresë së Veriut, thotë se shkencëtari i raketave është një figurë e rëndësishme.

“Ai është njeriu që ka identifikuar problemet teknike dhe ka bërë përparime të rëndësishme”.

Madden shton se ai nuk ka përparuar në karrierë për shkak të lidhjeve, diçka e zakonshme në vendin komunist. Sipas tij, ai ra në sy kur zgjidhi me sukses hedhjen e një rakete në dhjetor të vitit 2012, pak muaj pasi një hedhje tjetër kishte dështuar 10 sekonda pas nisjes.