Një aparat i ri që mund të shohë përmes trupit të njeriut është krijuar nga studiuesit për të ndihmuar mjekët në diagnostikimin e sëmundjeve të ndryshme. Pajisja nuk funksionon me anë të radiografisë apo rrezeve të shtrenjta X, por është një kamera e thjeshtë që lëshon dritë duke parë çfarë ka brenda trupit. Zbulimi i madh është bërë nga shkencëtarët në Universitetin e Edinburgh dhe Universitetin Heriot-Watt. Pajisja mund të bëjë dritë në rreth 20 cm dhe mund të zbulojë grimca individuale të quajtura fotone. “Pjesa më e preferuar e kësaj pune është puna me mjekë të mëdhenj për të kuptuar një sfidë praktike të kujdesit shëndetësor, pastaj të përshtatej me teknologjitë dhe paratë e investuara që ndihmuan në zgjidhjen e problemeve reale. Shpresoj që ne të vazhdojmë me këtë ritëm që të bëjmë një ndryshim të madh në teknologjinë e kujdesit shëndetësor”, tha Dr.Michael Tanner.

the endoscope in the hands
Undated handout photo issued by the University of Edinburgh of a new camera which can see through the human body being demonstrated. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Monday September 4, 2017. The device is designed to help doctors track medical tools known as endoscopes, which are used to investigate a range of internal conditions. See PA story TECHNOLOGY Camera. Photo credit should read: University of Edinburgh/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.