Tumori në mushkëri

Ai në mushkëri është tumori më i shpeshtë në botë, edhe në Itali. Është në ulje tek burrat dhe në rritje tek gratë, si për shembull zakoni i pirjes së duhanit, që mbetet shkaku kryesor, sigurisht jo i vetmi. Të dini se cilët janë faktorët që mund të provokojnë këtë tip kanceri është shumë e rëndësishme sepse parandalimi është arma më efikase për ta luftuar, edhe pse kurat kanë bërë progres të rëndësishëm vitet e fundit.

Tumoret në gji

Në 2016, në Itali janë diagnostikuar 50 mijë raste të reja të kancerit në gji. Dhe është llogaritur që femra në 8 vjeç është e destinuar ta zhvillojë atë në jetë. Kjo në gji është një ndër tumoret, në të cilat merren përqindjet më të mira të shërimit. Një meritë e madhe për këto rezultate i shkon parandalimit dhe diagnozës së hershme. Për sa i përket të parit, identifikimi i faktorëve kryesorë të rrezikut ju mundëson të zbatoni strategji efektive veçanërisht në stilin e jetës, ndërsa për të dytën janë me kohë në veprim protokollet e koduara të kontrollit për të zbuluar në kohë tumoret, në mënyrë që të vihen në veprim kurat, në mënyrë të synuar dhe efikase.

Tumori në stomak

Ky në stomak është tipi i gjashtë i kancerit më i shpeshtë në vendin tonë, i përhapur më shumë tek burrat dhe godet sidomos pasi mbush 70 vjeç. Shkaqet nuk janë ende të qarta, por janë zbuluar faktorë të ndryshëm rreziku: gastriti atrofik (një inflamacion i stomakut), infeksioni kronik nga Helicobacter pylori (përgjegjës për ulcerë dhe stomak), mbipesha dhe obeziteti, ndenja ulur, pirja e duhanit, dieta e dobët e frutave dhe e perimeve, konsumi i tepruar i mishit të kuq, ushqime të ruajtura me kripë, nitrat dhe produkte të tymosura. Edhe një tumor agresiv si ky i stomakut mund të shërohet në qoftë se zbulohet në kohë dhe me heqje kirurgjike, kështu që është e rëndësishme t’u kushtoni vëmendje disa simptomave ende të paqarta (ashtu si ndezësit e stomakut) bëhen të dyshimta kur vazhdojnë për shumë javë. Ky në stomak është një ndër tumoret më të përhapur në botë, edhe në Itali.

Melanoma

Melanoma është një nga tumoret më agresiv të lëkurës dhe mund të jetë vdekjeprurës nëse zbulohet vonë. Nuk është më e zakonshmja, por është në rritje (sidomos tek të të rriturit e rinj: në Itali, në dhjetëvjecarin e fundit, rastet e reja në vit kanë kaluar nga 7 mijë në 14 mijë dhe melanoma është bërë tipi i tretë i kancerit më i përhapur në këto 50 vjet). Rrezikon më shumë kush ka ngjyrë, flokë dhe sy të qartë, si dhe ato që ekspozohen në diell pa mbrojtje, kush ka pasur djegie të përsëritura gjatë fëmijërisë, ata që u nënshtrohen shpesh llambave për rrezitje ose dhomave me diell. Në qoftë se diagnostikohet në fazën fillestare, melanoma mund të shërohet definitivisht me heqjen e vetme kirurgjikale. Në ditët e sotme, janë në dispozicion disa ilaçe (molekulare dhe imunoterapike), të cilat gjithashtu kanë dhënë rezultate të mira tek pacientët me sëmundje metastatike.