Akademiku Dusan Teodoroviç është një ekspert me famë botërore dhe anëtar i rregullt i Akademisë Serbe të Shkencave dhe Arteve. Tekstet e tij mësohen në shumë universitete në botë. Është shumë i ashpër në kritikimin e autoriteteve në Serbi, por ai nuk e kursen as opozitën.

Në nje intervsitë për “Al Jazeera” ai flet për momentin aktual në Serbi, gjithëpranimin politik të presidentit Aleksandar Vuçiç, por paralajmëron gjithashtu se “Kosova nuk është më zemra e Serbisë, por është zemra e Amerikës..”, citon agjencia e lajmeve “Presheva Jonë”

Sipas akademikut të njohur serb Todoroviç, “kohët e fundit kam thënë se zemra e Serbisë është në Amerikë, Gjermani, Suedi, Kanada, diasporë … Atje tani janë të rinjtë më të mirë dhe më të guximshëm në Serbi, të cilët kishin aftësinë për ta sjellë Serbinë në shoqërinë e vendeve kompetente evropiane. Një numër i madh i të rinjve që u larguan, humbën në mënyrë të pakthyeshme në Serbi. Vetëm me fitoren politike mbi regjimin e Aleksandar Vuçiçit mund të jetë e mundur të përpiqet të krijojë kushte për të rinjtë e arsimuar..”

Vera politike në Serbi u shënua nga thirrja e Vuçiç për një “dialog të brendshëm” mbi Kosovën. Sipas profesorti Todoroviç “Si qytetar i Serbisë, më vjen turp që Aleksandar Vuçiç eshte president i yni..”

“Aleksandar Vuçiç, si gjithmonë, dëshiron të transferojë të gjitha përgjegjësitë e mundshme për të gjitha lëvizjet e mundshme në të ardhmen për të gjithë aktorët në skenën politike dhe të gjithë qytetarët e Serbisë. Ai bëri thirrje për një “dialog të brendshëm” për qytetarët e Kosovës të Serbisë. Nëse zoti Vuçiç mendonte se partitë politike dhe qytetarët duhet të thonë se çfarë mendojnë për mënyrat e zgjidhjes së problemit të Kosovës, është civil dhe i mirë, dhe është një lloj rendi që së pari, si President i Republikës së Serbisë, ai paraqet pikëpamjet e tij. Vuçiçi na thirri dhe tani ishte i frikësuar të dëgjonte se, rastësisht, ai do të humbiste një pikë në politikë. Një sjellje e tillë është, për ta thënë hapur, hipokrite.” ka thënë akademiku Todoroviç.