Duhet të jemi krenarë që para më shumë se një shekulli paraardhësit tanë kanë folur dhe kanë luftuar për liri, për respektim të së drejtave të njeriut, për bashkëjetesë dhe tolerancë, për shoqëri multikulturore dhe multietnike. Udhëheqësit e Kryengritjes së Ilindenit Nikolla Karev, Goce Dellçev, Dame Gruev, Pitu Guli dhe heronj të tjerë të ditur dhe të paditur, tregojnë se kanë pasur vlera dhe parime civilizuese lartë të zhvilluara për unitet, theksoi kryetari i Kuvendit talat Xhaferi nga Meçkin Kamen në shënimin qendror të Ilindenit – Ditën e Republikës.

Fjalimin ai e filloi me citim në Manifestin e Krushevës nga viti 1903 i cili ka bërë thirrje për bashkim në realizimin e qëllimit të përbashkët – lirinë – deri te të gjithë banorët, pavarësisht nga përkatësia e tyre fetare dhe etnike dhe status social. Dokument i shkruar para 114 viteve por i cili, tha Xhaferi, është aktual edhe sot.

Këto vlera dhe parime civilizuese kanë qenë motivim, tha Xhaferi, në vitin 1941 njerëzit nga përkatësi të ndryshme etnike dhe feja sërish së bashku të ngrihen kundër fashizmit dhe të luftojnë për liri. Dëshira shekullore për shtet të pavarur u realizua më 8 Shtator të vitit 1991, tha Xhaferi, ndërsa konstanca e vulosur në Manifestin e Krushevës për karakterin multietnik, multikulturor dhe multifunksional është konfirmuar edhe në Kushtetutën e Republikës së Maqedonisë.

“Në këto 26 vite pavarësi të gjithë së bashku kaluam nëpër më shumë rrjetëzime dhe kriza, por më i rëndësishëm është fakti që tek qytetarët, pa dallim të dallimit të tyre etnik, fetar, politik ose çfarëdo lloj dallimi tjetër, ata nuk e prishën frymën e unitetit dhe bashkëjetesës… për shkak se ne e kemi ditur dhe e dimë që së bashku t’i shpërndajmë edhe momentet e bukura dhe më pak të bukura të cilat i sjellë jeta. ne kemi një atdhe të përbashkët – Republika e Maqedonisë. Edhe të gjithë ne jemi përgjegjës që ta ruajmë dhe zhvillojmë, për ne dhe për gjeneratat e ardhshme”, theksoi kryetari i Kuvendit.
Edhe një përcaktim i përbashkët ose ëndërr e qytetarëve, theksoi Xhaferi, është integrimi i plotë në BE dhe NATO, madje duke shtuar se kontesti mirë i njohur me fqinjin jugor është penguar në këtë rrugë.

“Megjithatë, unë jam optimist dhe jam thellësisht i bindur se në qoftë se të gjithë ne i qasemi me seriozitet maksimal dhe pjekuri kërkesës dhe gjetjes së zgjidhjes për tejkalim të këtij problemi të pranishëm real, do të ngjitemi një shkallë më lartë në shkallën e pjekurisë dhe përgjegjësisë politike. Shumica aktuale parlamentare dhe Qeveria aktuale me përkushtim punojnë në drejtim të zgjidhjes së kësaj çështjeje të hapur”, tha Xhaferi.

Shtoi se mbyllja e çështjeve të hapura, do të thotë edhe përkushtim më i shpejtë i reformave të nevojshme për kthim të të ashtuquajturës binar i shpejtë për anëtarësim në NATo dhe fillim të negociatave për anëtarësim të plotfuqishëm në BE. Para së gjithash, këto janë marrëdhëniet e mira fqinjësore në rajon, tha Xhaferi, duke theksuar se hap i rëndësishëm përpara është Marrëveshja për marrëdhënia të mira fqinjësore me Republikën e Bullgarisë, të cilën e nënshkruan kryeministrat e të dy vendeve, Zoran Zaev dhe Bojko Borisov.

“Shpresoj se kjo marrëveshje relativisht shpejtë do të ratifikohet në të dy Parlamentet, ndërsa me këtë besoj besoj edhe se si fqinj do të bëjmë hap të rëndësishëm përpara në marrëdhëniet bilaterale si dhe në përforcimin e stabilitetit në rajon dhe perspektivën e saj euro-atlantike”, theksoi njeriu i parë i Kuvendit të RM-së.

Vërejti edhe se pason periudhë me shumë punë dhe serioze dhe, siç tha, ndoshta në shikim të parë edhe vendime dhe zgjidhje të rënda, por të cilët në afat racional do ta shfaqin përfitimin për të gjithë qytetarët.

“Kuvendi i RM-së, këtu mendoj për të gjithë 120 deputetët dhe administratën, ka kapacitet, ndërsa besoj edhe vullnet politik që ta përmbushë obligimin e tij i cili del nga plani qeveritar 3-6-9. jam i bindur se edhe shtyllat tjera të pushtetit – ekzekutiv dhe gjyqësor gjithashtu kanë kapacitet t’i realizojnë obligimet e tyre. Dëshiroj të besoj se kriza e fundit politike na mësoi se nuk guxojmë më t’i përsërisim gabimet personale dhe të vazhdojmë të jetojmë personale dhe të vazhdojmë të jetojmë në rrethin e magjepsur i cili manifestohet me të tanishme jostabile dhe ardhmëri të paqartë”, theksoi Xhaferi në Meçkin Kamen.

Fjalimin e përfundoi me bindje se ngadalë, por sigurt, do të tejkalohen, siç tha – “disa antagonizma të cilët nuk kanë rrënjë në historinë tonë të përbashkët në përcaktimet tona për ardhmëri më të mirë në kuadër të familjes evropiane”.
“Këtë ua kemi borxh të gjithë gjeneratave paraprake të cilët jetët e tyre i dhanë për Republikën e Maqedonisë të sotme të lirë dhe të pavarur, por edhe më shumë – këtë ua kemi borxh gjeneratave të ardhshme”, theksoi kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi në kremtimin e 114-vjetorit të Kryengritjes së Ilindenit në Krushevë.

Global