Një anketë me 2000 persona ka treguar, se vetëm një në çdo shtatë persona të pyetur thotë, se ka vendosur të qëndrojë në një marrëdhënie afatgjatë me partnerin, edhe pse nuk është “dashuria e jetës”.

Ne të gjithë pretendojmë për partnerin në jetën tonë, por më në fund e kalojmë këtë dëshirë dhe gjejmë dikë tjetër që na bën të lumtur, ose të paktën disa prej nesh zgjedhin kështu. Ky është konkluzioni i një studimi të kohëve të fundit nga Siemens Festival Nights, SHBA.

Nga 2000 personat e anketuar rezultoi gjithashtu, se 73 përqind e atyre vendosën të zëvendësonin me një tjetër, personin që ata mendonin se ishte shpirti i tyre binjak.

Si “ngushëllim”, 46 për qind do të largoheshin nga partnerët e tyre nëse do të gjenin “dashurinë e vërtetë“, nëse u jepej mundësia.

Po si do të ndjehej partneri juaj në të vërtetë ? Ekspertja Rachel DeAlto jep disa këshilla për të zbuluar synimet e vërteta.

“Të kuptuarit e fantazisë për personin që “u zhduk”. Ne të gjithë ndjejmë keqardhje për marrëdhëniet e kaluara. Momente kur “do të ishte”, “duhej të ishte”, “mund të ishte” – thotë DeAlto. Megjithatë, si këto situata, ne kemi krijuar një version fantazie për të kaluarën.

“Duke i injoruar problemet dhe duke u fokusuar përgjithësisht në momentet pozitive, jo vetëm që nuk mund të jetë një ngushëllimi më i mirë, por nuk do mundim ta kuptojmë se versioni i idealizuar i partnerit tuaj për marrëdhënien paraprake, me shumë gjasa nuk ka qenë i saktë”.

Është normale për partnerin tuaj, që të pëlqejë ish-in e tij, vazhdon DeAlto. Po ndodh që ata ende flasin për ish-ët e tyre me kalimin e kohës? Si p.sh. “shpresoj se ajo është e lumtur dhe mirë”.

Kjo është e mirë, në qoftë se është e shëndetshme. Armiqësia nuk është e nevojshme, thotë ajo. Në qoftë se kjo nuk është një temë e vazhdueshme e bisedës dhe nevojat tuaja janë duke u përmbushur, gjithçka është në rregull.

Por, ish-ët nuk duhet të jenë pjesë e bisedave tuaja të përditshme megjithatë.

Kushtojini vëmendje krahasimeve të padrejta: Është partneri i saj i mëparshëm i shumëpërmendur? A jeni vazhdimisht duke u krahasuar me mënyrën se si ishte me të? A ndjeheni gjithmonë si në një marrëdhënie të përkohshme? Këto shenja rreziku duhen vlerësuar, thotë DeAlto.

Pjesë e një marrëdhënie të shëndetshme është siguria dhe duke u vënë në një pozicion të tillë, kurrë nuk do të keni ndjenjën e të qeni të sigurt.