Raportuesi për Maqedoninë në Parlamentin Evropian dhe anëtar i Delegacionit për zbatimin e Marrëveshjes për stabilizim dhe asocim të Serbisë, Ivo Vajgëll, sot paralajmëroi se tensionet e Ballkanit i shkaktojnë dëm rajonit dhe perspektivës në procesin e zgjerimit të BE-së.

“Në këtë moment, në shumë vende anëtare, mund të shohim rritje të mëdyshjes kur bëhet fjalë për procesin e zgjerimit dhe fokusimit të konsolidimit të Unionit, e cila është goditur nga Bregziti, kriza financiare dhe e refugjatëve. Diçka më joproduktive që mund vendet-anëtare të bëjnë është t’i rrisin tensionet mes vete dhe të kthehen ndaj mosdurimit tradicional të bazuar në çështjet pseudo-historike”, deklaroi Vajgëll për Tanjug, me rastin e kontestit politik-diplomatik midis Shkupit dhe Beogradit.

Ai insiston se nëse rajoni dëshiron ta mbajë perspektivën për zgjerimin e zhivës, duhet të prezantohet si homogjen, i tërhequr si treg, por edhe partner i besueshëm, i cili do të paraqesë vlerë të shtuar për stabilitetin dhe sigurinë.evropiane.

“Tensionet, polemikat dhe referimi i debateve të vjetra ndëretnike janë të rrezikshme dhe të dëmshme për të gjitha vendet të cilat marrin pjesë në to. Do të ishte e dobishme kur liderët e Ballkanit do të ishin të vetëdijshëm kur hyjnë në konflikte radikale verbale me fqinjët”, theksoi Vajgël, në deklaratën për Tanjug.