Nga Aurel Dasareti, USA, ekspert i shkencave ushtarake-psikologjike

Mediat dhe politikanët evropianë janë të frikësuar dhe paralizuar që të veprojnë kundër terrorit xhihadist islamik/arabik. Por kur janë në pyetje ekstremistët e krahut të djathtë, ata nuk janë thjesht vetëm të guximshëm por edhe “shohin” kudo ekstremistë të këtij soji, edhe atje ku nuk ka aspak.

***

Qëllimit të Twitter-it si një nga mediat sociale për mesazhet e shpejta dhe ultra-të shkurtra, i është shtuar një dimension i ri, siç janë deklaratat e liderëve qeveritarë evropian pas sulmeve terroriste islamike. Kjo shihet qartas edhe pas terrorit së radhës në Barcelonë (Spanjë).  Kështu, kryeministrat evropianë, cicërojnë bashkarish me përmbajtjet identike:

“Të pafajshmit janë prekur nga terrori i pakuptimtë në Barcelonë. Mendimet e mia shkojnë tek të gjithë ata që janë të goditur “, – shkruan sot njëri prej kryeministrave evropian.

“Evropa përsëri është sulmuar nga terrori. Mendimet e mia janë me viktimat e pafajshme dhe të afërmit e tyre. Ju nuk jeni vetëm. Sulmi më mbush me dhembje. Është dëshpërues dhe i pakuptimtë. Por së bashku duhet ta luftojmë errësirën – drita do të fitojë”, – shkruan kryeministri tjetër.

“Unë jam i zhgënjyer nga fakti se edhe një tjetër qytet i madh në Evropë u goditë nga dhimbja dhe shqetësimi pas një akti terrorist. Mendimet e mia janë me ata, të afërmit e të cilëve u vranë ose u plagosën, dhe me të gjithë ata që ende nuk i kanë kontaktuar të dashurit e tyre “, shkruan kryeministri tretë evropian.

***

Kështu pra me të vërtetë, të gjithë liderët e Evropës reagojnë sërish me lot dhe impotencën e shkruar me dorë ndaj terrorit islamik të importuar, që edhe njëherë ka goditur Evropën me sulmet e vazhdueshme ndaj vendeve evropiane dhe civilizimit Perëndimor. Është një turp dhe skandal i pashembullt që liderët evropian akoma mbeten të papërgjegjshëm, por reagojnë me një sy me dhembshuri me viktimat e terrorit.

Nuk është detyrë e një udhëheqësi shtetëror të veprojë si një lloj i afërm i viktimave dhe të kërkojë strehim privatisht dhe personal, kur kombet dhe vlerat që mbartin janë nën sulm. Është detyra e kreut të shtetit për të mbrojtur vendin dhe popullin e saj. Në këtë perspektivë, populli i Evropës Perëndimore është i bashkuar, por ndryshon tërësisht nga impotenca e liderëve të tyre të pafuqishëm, të cilët në vend që të veprojnë fuqishëm, sipas nevojës edhe me forca ushtarake, merren vetëm me deklarata të kota të cilat i përsërisin pas secilit sulm terrorist islamik: “Jemi së bashku me Francën, Gjermaninë, Anglinë, Belgjikën, Suedinë, Spanjën, bla-bla”. Nuk e kanë të qartë se terroristët islamik e kuptojnë vetëm plumbin në ballë, edhe atë të lyem në gjakun e derrit.

Nëse dikush mund të flasë për popullsinë e Evropës Perëndimore, është në kuptimin që janë të përbashkët por që kanë udhëheqës të frikësuar dhe impotent në veprime siç e kërkon situata, pavarësisht nga frekuenca në rritje e sulmeve terroriste, nuk e kryejnë detyrën e tyre parësore: për të siguruar sigurinë e popullsisë.

Ekzistojnë dhjetëra mijëra luftëtarë të IS dhe me milion simpatizues të tyre (emigrantë) në Evropën Perëndimore, dhe të gjitha studimet tregojnë se simpatia me salafistët e dhunshëm është mjaft e rëndësishme, pasi shumica dërrmuese e myslimanëve të Evropës (edhe shumë shqipfolës pra) besojnë se Kur’ani qëndron mbi legjislacionin e secilit vend.

Terrorizmi mysliman nuk është “i pakuptimtë” ose “frikacak”, siç përsërisin dhe mashtrojnë opinionin qyqarët e BE-së, por është një deklaratë shumë konkrete e luftës kundër kulturës dhe qytetërimit evropian Perëndimor (përfshirë civilizimin tonë pellazg/ilir) dhe është menduar aq seriozisht sa që terroristët ekzekutues janë të gatshëm të sakrifikojnë jetën e tyre për atë luftë. Kjo është edhe kuptimplotë edhe shprehje e guximit përfundimtar që të tillët e sakrifikojnë jetën për një qëllim të caktuar. Dhe ne duhet ta marrim atë shumë seriozisht edhe për shkakun sepse sulmet në këtë luftë të pistë vazhdimisht janë të drejtuara kundër civilëve.

Megjithatë, nuk ka asgjë që tregon se politikanët e BE-së i ka kapluar serioziteti, ata edhe më tej insistojnë në trajtimin e çdo vepre terroriste si vepra të vetmuara kriminale në bazë të një “përdhunimi të Islamit” – “fesë së paqes”. Shqetësimi për grupet e mëdha të popullsisë myslimane në Evropë është shumë i madh dhe për këtë arsye politikanët vazhdojnë të ecin në maje të gishtave,  nëse ata madje e pranojnë se Evropa (edhe Shqipëria, Kosova) është në luftë me Islamin.

Në vitet e fundit shumë evropianë etnik janë vrarë me gjakftohtësi në emër të Islamit. Por çmimin më të lartë e paguajnë civilët. Kur është fjala për terrorizmin dhe sulmet mbi civilët në emër të Islamit, është e rëndësishme dhe e domosdoshme që ju të gjithë të distancoheni plotësisht nga kjo, duke filluar nga hoxhallarët, dhe të punoni për t`i luftuar këto qëndrime (akte terroriste) që kanë marrë shumë jetë të pafajshme.

“Fundamentalistët islamik të inspiruar nga pikëpamjet arabe të islamit po tentojnë që shqiptarëve t`ua fshijnë nga memoria kolektive traditën fetare myslimane. Po krijohet një hapësirë për hyrjen e parave arabe dhe ideologjisë për të marrë në kontroll Bashkësinë Fetare Islame.” – ka shkruar javorja amerikane, The Weekly Standard.