Datat e rëndësishme të ngjarjeve ndër vite, pasqyrojnë histori në të cilat, gjeneratat e reja mësojnë për realitetin e ndodhur përgjatë këtyre viteve.

Ne kemi zgjedhur disa nga datat që kanë lënë shenjë në histori:

28 Gushti është dita e 240-të e kalendarit gregorian (dita e 241-t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 125 ditë.

888 – Është dita e fundit gjer më 2 shkurt të vitit 2000 që të gjithë numrat e datave janë të njëjtë.

1521 – Perandoria Osmane pushton Beogradin.

1521 – Perandoria Osmane pushton ngushticën Delaware Bay.

1619 – Ferdinandi II zgjidhet perandor i Perandorisë së Shenjtë Romake.

1850 – Zhvillohet premiera e operës Lohengrin e kompozitorit Richard Wagner, në Weimar, Gjermani

1867 – Shtetet e Bashkuara okupojnë Ishullin Midway.

1879 – Mbreti Cetshwayo, mbreti i fundit i Zulusë kapet nga forcat britanike.

1898 – Caleb Bradham riemëron pijen e gazuar të tij në “Pepsi-Cola”.

1907 – U themelua UPS nga James E. Casey në Seattle, Washington.

1916 – Gjermania i shpall luftë Rumanisë.

1916 – Italia i shpall luftë Gjermanisë.

1937 – Toyota Motors bëhet kompani e pavarur.

1944 – U çliruan qytetet Marseille dhe Toulon.

1974 – Geir Hallgrímsson zgjidhet kryeministër i Islandës.

1990 – Iraku i shpall luftë Kuvajtit, për ta bërë atë provincën më të re të tij.

1991 – Bie Bashkimi Sovjetik – Mikhail Gorbachev jep dorëheqje nga posti i sekretarit të Partisë Komuniste Sovjetike.

1993 – 76 njerëz vdesin në aksident ajrorë në Taxhikistan.

1996 – Charles, princi i Walesit dhe Diana, princesha e Walesit, divorcohen.

Lindje

Johann Wolfgang von Goethe, poet, 1749 (v. 1832)

Shania Twain, këngëtare, 1965

Ali Podrimja, poet, 1942 (v. 2012)

Vdekje

1967 – Menaxheri i grupit “Beatles”, Brian Epsten, gjendet i vdekur në shtëpinë e tij në Londër

2010 – Sinan Hasani, komunist, diplomat dhe shkrimtar (l. 1922)