Komisioneri i BE-së për sigurinë ushqimore ka bërë thirrje për t’i dhënë fund vendeve që “fajësojnë dhe shmangin” njëra-tjetrën, pasi vezët u gjetën të përmbajnë gjurmë të një insekticidi të rrezikshëm për njerëzit, raporton BBC.

Vytenis Andriukaitis tha se ministrat dhe rregullatorët e BE duhet të takohen urgjentisht.

Vezë, që vijnë kryesisht nga Holanda, janë gjetur të përmbajnë fipronil, e cila është e ndaluar nga BE në industrinë ushqimore.

Një rresht ka shpërthyer për sa kohë kanë njohur autoritetet belge dhe holandeze, transmeton arbresh.info.

“Fajësimi dhe shmangia do të sjellë askund dhe unë dua të ndaloj këtë,” tha Andriukaitis, Komisioneri Evropian për Shëndetin dhe Sigurinë Ushqimore, në një deklaratë, transmeton arbresh.info.

“Por së pari gjërat e para. Puna jonë e përbashkët dhe prioriteti ynë tani është të menaxhojmë situatën, të mbledhim informacionin, të përqendrohemi në analizën dhe mësimet që duhen mësuar për të përmirësuar sistemin tonë dhe për të parandaluar veprimtarinë kriminale”.

Të enjten, hetuesit arrestuan dy vetë në sulme ndaj kompanive në Holandë dhe Belgjikë.

Mbikqyrësi i ushqimit në Mbretërinë e Bashkuar tha gjithashtu se rreth 700,000 vezë ishin dërguar në Britani të Madhe nga fermat holandeze potencialisht të kontaminuara, nga një vlerësim i mëparshëm prej 21,000.

Agjencia për Standardet e Ushqimit (FSA) tha se ishte shumë pak e mundshme që kishte rrezik për shëndetin publik./arbresh.info/