Në kuadër të krijimit të zonës ekonomike rajonale, të dy vendet po shohin më nga afër mundësitë për të
nxitur investimet e huaja direkte, por edhe ato të bërit biznes.
Nga data 2-4 Gusht 2017 në Tiranë do të mbërrijë për herë të parë për një vizitë ekonomike zyrtare
Ministri për Investimet e Huaja në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë Z. Ramiz Merko i cili do të
zhvillojë takime me Presidentin e Republikës së Shqipërisë Sh.T.Z. Ilir Meta, me kryetarin e Bashkisë së
Tiranës Z. Erion Veliaj, me përfaqësues të Dhomave të Tregtisë dhe Industrisë si dhe me disa nga
sipërmarrësit më të suksesshëm Shqiptarë.
Gjatë qëndrimit tre ditor në Shqipëri, Ministri Merko do të shoqërohet nga stafi i tij i ngushtë,
Zëvendësdrejtori i Drejtorisë për Zona Zhvillimore Teknologjike Industrale Z. Asip Useini, edhe nga
Drejtuesi i Zyrës Ndërkombëtare “FM Consulting” Z. Fatos Mustafa.
Për Z. Mustafa kjo vizitë e rëndësishme që zhvillohet në kuadër të krijimit të një zone të përbashkët
ekonomike rajonale, të mbështetur nga Samiti i Triestes që u mbajt në korrik të këtij viti do të shërbejë si
një mundësi për qeverinë dhe biznesin shqiptar për t’u njohur me modelin e ri të Maqedonisë të të bërit
biznes, si dhe me politikat lehtësuese që zbaton qeveria në kuadër të përmirësimit të klimës së biznesit.
Janë parashikuar të zhvillohen takime me Presidentin e Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë së Tiranës Z.
Nikolin Jaka, me Presidentin e Këshillit të Agrobiznesit Shqiptar Z. Agim Rrapaj, me Presidentin e Agna
Group Z. Vasil Naçi, me Presidentin e Mare Adriatik Z. Mark Babani, me Z. Maksim Caslli, Drejtues i
Deloitte Albania & Kosovo, me Presidentin e Aiba Kompani Z. Agron Duka, me Presidentin e Green
Farm Z. Ferdinant Bani, dhe të tjerë.
Drejtuesi i Zyrës Ndërkombëtare “FM Consulting” Z. Fatos Mustafa tha se kjo është një vizitë shumë e
rëndësishme pasi Ministri për Investimet e Huaja në Qeverinë e Maqedonisë Z. Ramiz Merko do të
prezantojë modelin e ri të tërheqjes së investimeve të qeverisë ku ai bën pjesë, pjesë e së cilave janë edhe
subvencionet që ofrohen për biznesin që investojnë në Zonat Zhvillimore Teknologjike Industriale, por
edhe jashtë tyre. Qeveria Maqedonisë, në këto zona ofron një sërë lehtësish që përfshijnë edhe çlirime nga
barra fiskale për një periudhë prej rreth 10 vitesh. Për Shqipërinë, këto zona mund të shihen si modele
suksesi që mund të zbatohen dhe të krijojnë kushte për rritjen e konkurrencës së biznesit.
“ Jemi dy vende që duhet të shohim mundësitë për të bashkëpunuar, për të qenë sa më plotësues të njëri –
tjetrit pasi vetëm kështu mund të integrohemi në tregje më të mëdha”, tha Z. Mustafa.
Për Zyrën Ndërkombëtare “FM Consulting” këto takime mes përfaqësuesve të dy qeverive, por edhe të
biznesit janë shembulli më i mirë sesi Maqedonia dhe Shqipëria duhet të rrisin më tej bashkëpunimin për
të forcuar pozitat e tyre, si dhe për të garantuar më shumë konkurrueshmëri dhe një klimë sa më të
favorshme për sipërmarrjen në të gjitha fushat me interes të përbashkët, si industria, turizmi etj