Shkencëtarët kanë dalë me një përfundim të frikshëm nga një kërkim i fundit. Dielli po dërgon eruptione të fuqishme diellore që shkaktojnë kancer dhe shkencëtarët thonë se këto ‘teshtitje’ të plazmës, të cilat gjithashtu shkaktojnë ndërprerje të energjisë, po bëhen më të vështirë për të parashikuar.

Ndërprerjet afatgjata të energjisë, shkatërrimi i pajisjeve elektronike dhe rreziqet e rritura të kancerit janë pasoja shqetësuese që Toka do të goditet nga shpërthimet e fuqishme diellore.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se këto shpërhapje masive koronare (CMEs) janë në një kurs përplasjeje me Tokën dhe janë shumë më të vështirë të parashikohen se sa mendohet më parë.

‘Tevrat’ e mëdha të plazmës diellore mund të arrijnë planetin tonë në një ose tre ditë dhe mund të kenë një efekt shkatërrues mbi jetën.Kjo i bën lëvizjet e tyre shumë më të vështirë për t’u parashikuar sepse ata ishin njësi të vetme, si flluskë.

Një goditje e drejtpërdrejtë mund të ketë pasoja katastrofike dhe CME janë madje në gjendje të ekspozojnë potencialisht pasagjerët e aeroplanëve ndaj rrezatimit që shkakton kancer.

Megjithëse ato ndodhin shpesh, po punohet se cilat prej tyre do të jenë të forta dhe sa keq do të ndikojnë në Tokë.

Studimi, i cili është botuar në Raportet Shkencore të Natyrës, shqyrton hollësisht se si CME-të bëjnë rrugën e tyre përmes hapësirës dhe si ato ndërveprojnë me forca të jashtme si erërat solare.