Nga Ali Hertica

Nuk është domosdoshmërisht e nevojshme që një lider politik të bëhet lider në zgjedhjet e ardhshme,sepse në Kosovë është një smundje lideriste që të jetë i pazavendësushëm. Nëse është kështu atëherë ky mund të jetë kryeministër, por mund të jetë edhe kryetari i grupit. Megjithatë, mund të jetë gjithashtu që një sirtar i ri i listave ku do të zgjidhet gjatë një gares brenda subjektit . Për shembull, kjo mund të jetë një ministër që është në kabinet në emër të partisë përkatëse. Ky gjurmues i ri i listave tashmë po vepron si një udhëheqës politiki ni sistemi te partis së kuqe , edhe pse udhëheqësi politik ende mund ta shtyjë partinë. Nga kjo rrjedh se funksioni i udhëheqësit politik mund të lindë nga situata dhe funksione të ndryshme,gjat qendrimit ne parti ,por jo të jetë i pa zavendësushëm siq është tek ne në shoqërin Kosovare. Shpesh funksioni quhet edhe si udhëheqës i partisë , por kjo nuk është ai që përmbush presidencën e partisë.ky është vetëm kryetari i partisë përsëri . Në shumicën e partive politike në Kosovë , funksionet e kryetarit të partisë dhe udhëheqësit politikë (ose udhëheqësit të partisë ose trajnerit të listës) shpesh janë të ndara. Por për shembull në shumë subjekte poltike ku dy funksione janë bashkuar në një person për një kohë të gjatë.që është ni llojë kidnapimi ttë funksionit që nuk jeloj ti marr askush tjeter thujse është I pa yavendsushem ,apo nj lloj privatiymimi të subjekti nga lideri siqë kemi shum lider në Kosoev që vetem, ai mund te jet lider sespse ai e menagjon subjektin dhe e financon ku de fakto esht subjekt privat polti,dhe e gjith kjo tergon ni mats se ai lider don ta kontrollon biznisin e tij poltikë.. Një lider politik pritet të jetë fytyra e një partie që “shet” botën e jashtme, siç janë shtypit dhe votuesit, deh klanet e ti duke mao lejuar askuen të hy deri tek liderizmi përsonal , nëse është e nevojshme, duhet të merret një liderët e tjerë politik në përgjithësie jo ta len pasardhsini familjar sikur kemi ne Kosovë nga themelusit e subjekteve poltike.. Një udhëheqës politik do të duhet të bashkojë njerëzit brenda partisë së tij ose saj aq sa është e mundur që të mund të punojnë mirë së bashku dhe të mos krijohen ndarje të brendshme ne grupe dhe klane per intersea et liderit dhe rujtjen e pozitës brenda subjektit poltik. Rreziku i kësaj është që partitë do të solidifikohen në mënyrë përmbajtësore nga këto manevrime poltike dhe ato të egos se dëshrës per mos ta humb pushtin lideri. Një lider politik pritet të jetë fytyra e një partie që “shet” botën e jashtme, siç janë shtypit dhe votuesit, deh klanet e ti duke mao lejuar askuen të hy deri tek liderizmi përsonal , nëse është e nevojshme, duhet të merret një liderët e tjerë politik në përgjithësie jo ta len pasardhsini familjar sikur kemi ne Kosovë nga themelusit e subjekteve poltike.. Një udhëheqës politik do të duhet të bashkojë njerëzit brenda partisë së tij ose saj aq sa është e mundur që të mund të punojnë mirë së bashku dhe të mos krijohen ndarje të brendshme ne grupe dhe klane per intersea et liderit dhe rujtjen e pozitës brenda subjektit poltik. Rreziku i kësaj është që partitë do të solidifikohen në mënyrë përmbajtësore nga këto manevrime poltike dhe ato të egos se dëshrës per mos ta humb pushtin lideri. ‘Udhëheqësi politik’ nuk është një funksion formal brenda partive politikenë kosov por ëshët diqka shum ë madhore dhefrymzuse per liderin e pa zavendësushëm . Megjithatë, brenda partive ekziston një hierarki nën titujt, të cilat shpesh përcaktohet joformalisht duek i shprebly ata të degjushëmit branda subjektit nga lideri shpirtrior, kjo ndodh brenda kuvendit të partisë (ministri (et) kryesues, kryetari i grupit dhe kryetari i partisë). Në Kosovë është e zakonshme që kryetarët e partive të veprojnë si udhëheqës politikëdhe të gjitha poltikat ti sejllai ,dhe të tjeret ti zbatojn pa i rishqyrtuar sespe ka thënë lideri dueke mdnu se ai ësht i pa zavendësushëm edhe pas nuk din as të fol mir shqip dhe të thot fjali rrjedhse shqip,por ky është liderrrr.. poltik në shoqërin tonë. Për shkak të rritjes së rëndësisë së fenomenit të “zgjedhjeve zgjedhore” në partitë politike, lufta për lidershipi gjithnjë e më shumë po lufton publikisht. Për partitë politike është gjithashtu e rëndësishme që dëshirat thelbësore politike të përkthehen në politikë. Udhëheqja politike efektive kontribuon në këtë. Udhëheqësit e “partive të protestës” ose “dëshmive” fokusohen më pak në realizimin e idealeve të tyre dhe më shumë në shprehjen e ndjenjave të pakënaqësisë ose ofrimin e alternativave që janë të qarta se ato nuk do të vihen në praktikë së shpejti. Gjatë një periudhe të qeverisë, udhëheqësi politik zakonisht është ose një president i grupit në parlament apo Ministër. Në partitë opozitare, udhëheqësi politik (jashtë kohës elektorale) është gjithmonë një kryetar i grupit në jo në partitë e koalicionit. Avantazhi i një kryetari grupi si një udhëheqës politik është se nuk është i detyruar nga një përgjegjësi ministrore, dhe kështu nuk është në rastin e politikës qeveritare, përderisa kjo nuk është e përcaktuar në një marrëveshje qeveritare . Avantazhi i një ministri si udhëheqës politik është se një ministri kërkon më shumë autoritet. Ky argument nuk do të jetë aq shumë për ministrat që kanë dështuar, por për ministra të suksesshëm dhe sigurisht me kryeministrin….