Nëse ju nuk mund të imagjinoni jetën pa çokollatë, atëherë ju jeni me fat që nuk kanë lindur para shekullit të gjashtëmbëdhjetë. Sepse deri atëherë çokollata ka ekzistuar vetëm në Mesoamerica, dhe atë në një formë pak më të ndryshme se sa ajo që është sot.

Edhe në vitin 1900 pes, njerëzit në këtë rajon kanë mësuar të përgatisin kokrra nga kakao i shtëpisë.

Gjetjet më të vjetra na tregojnë se kokrrat e kakaos ka qenë e grirë dhe e përzier me miell misri dhe spec djegës. Në këtë mënyrë është përgatitur pije, e cila nuk ishte një filxhan relaksuese prej kakaos, por përzierje më e hidhur e energjisë me shkumë në sipër. Dhe në qoftë se keni menduar se ne sotëm famë duke përgatitu çokollata të tilla, atëherë Mesoamericans e atëhershëm na i kanë kaluar.

Ata besonin se ushqimi qiellorë u është dhënë njerëzve nga një gjarpër zot i quajtur Kukulkan, siç e kanë  quajtur  fisi në Maja, ndërsa Aztecs e quajtën Ketzalkvotel, transmeton gazetametro.net

Aztecs kakaon e kanë përdorur edhe si monedhë ndërsa çokollatë pinë gjatë festës mbretërore. Gjithashtu u është dhënë ushtarëve si shpërblim për suksesin që kanë treguar në betejë. Është përdorur gjatë ritualeve.

Udhëtimi i parë i çokollatë përtej Atlantikut u ka ndodhur në vitin 1519, kur Hernan Cortez, vizitoi rrethin e Montezuma, kryeqytetin e atëhershëm të perandorisë Aztec Tenochtitlan. Pas dëshmisë të Hernan, mbreti ka marr 50 qypa me çokollatë dhe derdhi në një kupë prej ari.

Kur kolonistët u kthye në Evropë, të ngarkuar me llojin e ri të kakaos, misionarët i cili merrej me zakonet dhe kulturën, i quajtur si afrodiziak.

Fillimisht, shije e hidhur e kakaos, e ka bërë të përshtatshëm për t’u përdorur edhe për qëllime mjekësore, si një shërues për ata që kishin problemet e barkun. Mirë po ëmbëlsimi që iu bë me shtimin e mjaltës ose vaniljes, shpejt ka bërë që kakao të jetë pija më e popullarizuar në rrethin e Spanjës. Shumë shpejtë nuk kishte asnjë shtëpi aristokratike që nuk ishte e pajisur plotësisht me këtë lloj çokollate.

Prodhimi i kakaos ka qenë një proces shumë i vështirë, ndërsa konsumimi i çokollatës në mes vitit 1700 dhe  1800 ka qenë vazhdimisht në rritje. Ata kanë krijuar plantacione dhe kanë marrë sllavë nga bregdeti Afrikan.

Ndërsa se si është formuar çokollata që ne e dimë në Amsterdam dhe Zvicër, shikojeni videon më poshtë dhe do ta mësoni.