Një majmun amazonian misterioz dhe i pakapshëm është parë në natyrën e egër për herë të parë pas rreth 80 vitesh. “Saki Vanzolini” me fytyrë të zezë, ka flokë të zeza dhe këmbët të dallueshme. Ai është dokumenti së pari në vitin 1938.

Një ekip që ndërmori një ekspeditë në pyjet tropikale të Brazilit në vitin 1956, hasi vetëm majmunët e vdekur.

Laura Marsh, drejtor i Institutit Global të Konservimit, ishte e para që e shihte një të gjallë në tetë dekada, gjatë një udhëtimi të fundit.

Eksperti i “Saki” i tha National Geographic: “Isha duke u dridhur dhe aq i ngazëllyer që mezi merrja një pamje.”

Dr Marsh organizoi ekipin e saj “Houseboat Amazon” për të dokumentuar biodiversitetin në rajon pranë kufirit të Brazilit me Perunë, por me një fokus të veçantë gjeti majmunin e rrallë.

Kafsha u dallua midis pemëve në të katër këmbët. Në mungesë të bishtit të zakonshëm të majmunëve të tjerë, ajo lëviz më shumë si një mace, tha Dr Marsh.