Fëmijët qysh në moshën dyvjeçare duhet të futen në bazat e kodimit, sipas një prej pionierëve më të shquar të Britanisë.

Dame Stephanie Shirley, kompania e së cilës ishte një nga të parat që shiti softuer në vitet 1960, tha se përfshirja e fëmijëve shumë të vegjël – në veçanti vajzave – mund ta ndezë një pasion për enigma dhe zgjidhjen e problemeve shumë kohë përpara se stereotipi i “mashkullit teknologjik” të mbërrinte, transmeton Koha Ditore.

Sugjerimet

“Unë nuk mendoj se mund të filloni tepër herët,” tha ajo, duke shtuar se dëshmitë sugjeronin se koha më e mirë për t’i sjellë fëmijët në aktivitetet e kodimit të thjeshtë ishte midis moshës dy dhe shtatëvjeçare. “Shumica e koduesve më të suksesshëm fillojnë në mes moshës pesë dhe gjashtëvjeçare,” shtoi ajo. “Në një kuptim, ato vite janë më të mirat për të mësuar diçka … dhe kjo do të thotë se programimi nuk është vendosur në mendjen tuaj si një njeri teknologjik”.

Komentet e Shirley erdhën pasi që rezultatet e nivelit A javën e kaluar e zbuluan një ndarje të mrekullueshme gjinore në kompjuter, ku vetëm 9.8% të atyre që ngrinin lëndën në nivelin A ishin femra…