Medalja e artë në Kampionatin Botërore të Teknologjive të Informacionit INFOMATRIX 2017 në kategorinë e hardware control për 18-vjeçarin Dragir Kamov nga Gjevgjelia.

Dragi Kamov bashkë me Borjan Jovanovski dhe profesorin Nahit Yilmaz, pas disa viteve punë të lodhshme me në fund e kanë sajuar një printer 3D i cili lëviz në tre akse.

Printeri në mënyrë standarde shtyp në PLA plastikë me madhësi 540x460x210 mm, që është disa herë më i madh se ato që përdoren si zakonisht.

Printer ka extruder (kokë që shtyp) që ngërthejnë edhe RGB (e kuqe-jeshile-blu) ngjyrat dhe mund të bëjë 16 milionë nianca ngjyrash (të gjitha të dukshme për syrin e njeriut).

Printeri është me një saktësi prej 0.5mm

Printer ka një sensor që rregullon lartësinë e extruder (kokë të shtypura) në një madhësi të qelqit.

Çmimi i këtyre printerëve, me masë më të vogël, me më pak saktësi dhe me vetëm një ngjyrë është 5-6000 euro, ndërsa këta inovatorë këtë e kanë bërë me një çmim që është dhjetë fish më i lirë.

Urime për inovatorët e rinj dhe ju urojmë suksese më të madh në të ardhmen.