Afro 500 neonazistë e kanë filluar sot një marsh në Berlin, për ta shëmnuar 30 vjetorin e vetëvrasjes së ish-zëvendësit të Hitlerit, Rudolf Hess.

Neonazistët janë tubuar afër stacionit të traneve, ku kishte filluar një protestë kundër tyre.

Afro 1 mijë policë ishin vendosur për t’i ndarë të dy palët dhe për t’i parandaluar përleshjet ndërmjet tyre.

Policia u tha organizatorëve se ata mund të marshojnë, por ata nuk kanë leje ta lavddërojnë Rudolf Hessin, i cili pat vdekur në burgun Spandau.

Hess ishte dënuar me burgim të përjetshëm në proceset e njohura të Nurembergut, për rolin e tij në planifikimin e Luftës së Dytë Botërore.

Ai vdiq më 17 gusht 1987, ndërsa autoritetet aleate vlerësuan se vdekja e tij ishte vetëvrasje.

Simpatizuesit e nazistëve pretendojnë se ai ishte vrarë dhe për këtë arsye për çdo vit organizojnë marsh për nder të tij.

Neonazistët janë lejuar që ta kenë nga një parullë në çdo 50 pjesëmarrës.

Mburojat, helmetat dhe shkopinjtë, me të cilat, javën e kaluar, ishin pajisur protestuesit e së djathtës ekstreme dhe neonazistët në Sharllotsvill të Shteteve të Bashkuara, në Gjermani nuk lejohen.