Shkencëtarët e Universitetit të Karolinës Veriore kanë zhvilluar testin e gjakut me të cilin është e mundur që të konstatohet prania e rrezikut për skizofreni.

Vlerësohet se skizofrenia godet 24 milionë njerëz në botë, përafërsisht rreth shtatë mijë njerëz në vit, shkruan portali Pliva.

 Fjala është për çrregullimin shpirtëror në zhvillim të cilin e karakterizon humbja e lidhjes me realitetin, halucinacionet, spektri i kufizuar i emocioneve dhe funksionimin social dhe të punës.

Fillimi i hershëm i trajtimit të skizofrenisë rritë shanset për shmangie të simptomave më të rënda, gjë që paraqet nevojën e identifikimit të hershëm të personave me rrezik më të madh.

Në bazë të përcjelljes së 67 të anketuarve të sivjetmë , hulumtuesit i kanë ndarë 15 markerë specifikë prezentë në gjak me ndihmën e të cilëve është e mundur të parashikohet rreziku nga skizofrenia.

Në hulumtim kanë marrë pjesë 32 pacientë me simptome të cilat kanë treguar për rrezik të madh nga skizofrenia dhe 35 të anketuar nga grupi kontrollues.