Qyteti i Luzernit merr pjesë në një projekt hulumtimi të kanabisit në Universitetin e Bernës, i cili analizon efektet e shitjeve të rregullta të kanabisit në barnatore. Megjithatë, miratimi i Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH) ende mungon për këtë studim

Qyteti po merr pjesë në projektin kërkimor të Bernës, i cili synon të hetojë shitjet ligjore të kanabisit.

Qyteti i Luzernit merr pjesë në një projekt hulumtimi të kanabisit në Universitetin e Bernës, i cili analizon efektet e shitjeve të rregullta të kanabisit në barnatore. Megjithatë, miratimi i Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH) ende mungon për këtë studim, përcjell albinfo.ch.

Studimi i konsideron ata që jetojnë në Luzern dhe përdorin tashmë kanabisin rregullisht, të paktën të moshës 18-vjeçare, që nuk janë të trajtuar në psikiatri dhe nuk janë shtatzëna, njoftoi Këshilli i Qytetit të Luzernit. Pjesëmarrësit duhet të lejohen të blejnë një maksimum prej 24 gramësh në muaj. Natyrisht, ata vetë duhet ta blejnë kanabisin.

Studimi përfshin gjithashtu një ofertë këshillimi mjekësor dhe psiko-social. Kufizimet ekzistuese ligjore do të zbatohen, të tilla si të mos konsumohet në publik apo që kanabisi të mos lejohet të shitet.

Pothuajse një e treta e popullsisë zvicerane mbi 15 vjet kanë konsumuar tashmë kanabis dhe më shumë se 220,000 njerëz e kanë konsumuar atë rregullisht. Hulumtuesit duan të hetojnë se si shitjet e rregulluara të kanabisit në barnatore ndikojnë në sjelljen e konsumit dhe blerjes si dhe të shëndetit.

Financimi i studimit është siguruar nga kontributet kërkimore të Fondacionit Nacional Shkencor të Zvicrës si dhe kontributet e projektit nga Universiteti dhe Qyteti i Bernës. Qytetit të Luzernit do t’i kushtojë rreth 140,000 franga.

Kërkesa për zbatimin e studimit i dorëzohet Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH) për miratim. Vendimi pritet në muajt e ardhshëm. Nëse pajtohet me kërkesën, projekti kërkimor i qytetit të Bernës do të fillojë menjëherë në fillim të vitit 2018 me shitjen e kontrolluar të kanabisit. Në Luzern do të fillojë disa muaj më vonë.