Një aeroplan rus i forcave bëri një fluturim vëzhgimi mbi Uashingtonin qendror dhe rrethinat e kryeqytetit amerikan, të mërkurën duke përfshirë Pentagonin, Agjencinë Qendrore të Inteligjencës(CIA), Kongresin e SHBA-së dhe Shtëpinë e Bardhë.

Sipas “ CNN” dhe “Politico”, ky ishte një fluturim i rregullt, i njohur nga Traktati i “ Qiejve të Hapur”.

 Një aeroplan rus “Tu-154M” u ngrit nga baza ajrore përdoret për të marrë avionët e huajve që mbërrijnë në Shtetet e Bashkuara.

Pas kësaj, avioni rus po fluturonte mbi Nju Xhersi, ku Presidenti Donald Trump po kalon pushimet  dhe mbi vendbanimin e fshatrave të liderëve amerikanë në kampin David.
Ndërkohë, një zyrtar i Departamentit të Shtetit të SHBA konfirmoi se rruga e fluturimit ishte përcaktuar nga Uashingtoni dhe Moska. Për më tepër, pala amerikane mori pjesë në zhvillimin ekspeditës ajrore.

Sipas zyrtarit, që nga viti 2002, kur hyri në fuqi Traktati i “Qiejve të Hapur “janë kryer mbi 1,300 fluturime” të tilla.

“Traktati i Qiellit të Hapur është një masë e ndërtimit të besimit dhe sigurisë që kërkon të rrisë transparencën ushtarake duke lejuar 34 shtete të kryejnë fluturime vëzhgimi mbi partnerët e tjerë të Traktatit”.