NASA është jashtëzakonisht e interesuar në ndërtimin e një rrjeti të vërtetë mbrojtës të astroidit që mund të dalë në veprim sapo të zbulohet një kërcënim, duke shkatërruar ose shmangur një shkëmb të hapësirës përpara se të mund të bëjë ndonjë dëm serioz këtu në Tokë.

Zhvillimi aktual i një sistemi mbrojtjeje është ende në fillimet e tij – me shumë plane të propozuara për trajtimin e astroideve problematike, por pa testim të vërtetë në botë për të mbështetur ndonjë prej tyre – por kjo nuk do ta ndalojë NASA-n që të testojë aftësitë e saj të zbulimit gjatë një afati të ardhshëm, transmeton lajmi.net.

Ja se si do të funksionojë.

Astroid i quajtur 2012 TC4 do të bëjë qasjen më të afërt të Tokës më 12 tetor, duke ardhur tepër afër planetit tonë. Në pikën më të afërt, shkëmbi pritet të jetë 4.200 milje nga planeti ynë. Krahasoni atë me orbitën e hënës tonë rreth 240,000 milje dhe keni një ide të mirë se sa do të jetë afër ky shkëmb.

NASA do të kërkojë bashkëpunimin midis shumë shkencëtarëve dhe observatorëve që veprojnë në bashkëpunim për të përcaktuar rrugën e saktë të asteroidit. Aktualisht, studiuesit e dinë mjaftueshëm rreth rrugës së asteroidit për të qenë të sigurt se nuk përbën kërcënim për ne, por të kuptojmë saktësisht se ku do të kalojë do të jetë një provë e vërtetë e sistemit.

“Kjo është një përpjekje e ekipit që përfshin më shumë se një duzinë observatorësh, universitetesh dhe laboratorësh anembanë globit, kështu që ne mund të mësojmë kolektivisht pikat e forta dhe kufizimet e aftësive tona për vëzhgimin e objekteve pranë Tokës”, – Profesor Vishnu Reddy nga Universiteti i Arizonës Hënor dhe Planetar Laboratori tha për ngjarjen. “Qëllimi i fushatës TC4 është për të rimarrë, ndjekur dhe karakterizuar 2012 TC4. “Kjo përpjekje do të ushtrojë tërë sistemin, që të përfshijë vëzhgimet fillestare dhe përcjellëse, përcaktimin e saktë të orbitës dhe komunikimet ndërkombëtare”.