Kërkuesit Universitetit Katolik të Zemrës së Shenjtë, Poliklinikë në Romë, dhe kolegët e Universitetit të Studimeve të Vareses, kanë zbuluar se në çfarë mënyre kokaina dëmtim në tru.

Kërkimi është publikuar në revistën Brain. Ekspertët zbuluan se në bazën e dëmtimit të trurit të shkaktuar nga kokaina është një alternim sinapsesh, pikat e komunikimit të neuroneve.

Ky alternim shkaktohet nga rënia e përqëndrimit të një molekule të vogël, D-serine, thelbësore për të siguruar një komunikim të saktë mes neuroneve në nivelin e sinapseve.

“Nëse duhen hetime te mëtejshme, rezultatet e këtij studimi mund të përfaqësojnë një pikënisje drejt përdorimit të mundshëm të ilacit me vargun-D për trajtimin e varësisë nga kokaina”, shpjeguan autorët e kërkimit.

“Kemi treguar se perdorimi kronik i kokainës shkakton, në kafshët e eksperimentuara, një rënie të përqëndrimit të vargut-D në bërthamën açumbens, një bërthamë celebrale që përfshihet nga fenomene varësie nga substanca stimulante”, shpjegon profesor D’Ascenzo.

Ky deficit molekular, shpjegon fiziologu i Katolikes, përcakton, në këtë zonë celebrale, një reduktim të aftësive të neuronëve për të modifikuar efikasitetin e transmetimit sinaptik (plastikë sinaptike) që është baza e ndryshimit të sjelljeve të shkaktuara nga kokaina