Njëzet e gjashtë historianë, mjekë të shkencave historike dhe profesorë universitarë e kundërshtojnë dhe i hedhin poshtë përpjekjet për, siç konsiderojnë, ridefinim, ndryshim dhe falsifikim të historisë së Maqedonisë, qëllimi përfundimtar i së cilës është shkatërrimi i popullit maqedonas me të gjitha karakteristikat e tij.

Në letrën lidhur me, siç theksojnë, gjendjet aktuale të ndërlidhura me çështje të identitetit, ata e ftojnë opinionin e Maqedonisë që t’i mbështesin kërkesat e tyre për mbrojtje të emrit kushtetues, gjuhës dhe historisë së Maqedonisë.

Ata u bëjnë thirrje të gjithë faktorëve shoqëror-politik në Republikën e Maqedonisë që të ndalojnë për mbrojtje të emrit kushtetues, gjuhës dhe historisë së Maqedonisë, njofton AIM.

Nga ana tjetër edhe opozita maqedonase ka reaguar për marrëveshjen në mes Bullgarisë dhe Maqedonisë, në lidhje me atë se Zaev nuk e bën transparente marrëveshjen dhe se fshihet diçka pas saj.