New York Times dhe Reuters, raportojnë se punëtorë nga Koreja e Veriut punojnë gati si skllevër në Rusi.

Punëtorët përfitojnë vetëm një pjesë të vogël të rrogës së tyre, pasi pjesa tjetër shkon me udhëheqësin Kim Jong-un dhe qeverinë e tij.

Sipas raportit të Data Base Center for North Korean Human Rights, e cila ka selinë në Korenë e Jugut, regjimi komunist i Penianit merr 80% të pagës së shtetërore dhe të paktën 30% të pagës së ndërtuesve.

Si të mos mjaftonte kjo, punëtorët e Koresë së Veriut janë të detyruar të paguajnë para shtesë për shpenzimet e jetesës dhe duke nënshkruar një deklaratë besnikërie ndaj regjimit të atdheut të tyre.

Organizata humanitare e Koresë së Jugut vlerëson se me dërgimin sistematik të punëtorëve në Rusi, Peniani përton të paktën $ 120 milion në vit.

Është e vështirë të vlerësohet saktësisht se sa koreanoveriorë punojnë në Rusi. Studime nga Koreja e Jugut llogarisin rreth 50.000 ndërsa sipas vlerësimeve të tjera të shkojnë në mes 30 000-40 000 njerëz.

Punëtorët e Koresë së Veriut raportohet të kenë kontribuar në ndërtimin e një stadiumi për vitin e ardhshëm të Kupës së Botës dhe ndërtimin e apartamenteve luksoze në Moskë.