Turbinat me erë veprojnë në një parim të thjeshtë. Energjia në erë kthen dy ose tre teha rreth një rotori.

Rotori është i lidhur me boshtin kryesor, i cili rrotullohet nga një gjenerator për të krijuar energji elektrike. Pra, si prodhojnë turbinat me erë energji elektrike?

Kjo është e thjeshtëm një turbinë me erë punon në të kundërt të ventilatorit. Në vend të përdorimit të energjisë elektrike për të bërë erë, si një ventilator, turbinat me erë përdorin erë për të bërë energji elektrike, transmeton lajmi.net

Era është një formë e energjisë diellore dhe është rezultat i ngrohjes së pabarabartë të atmosferës nga dielli, parregullsitë e sipërfaqes së tokës dhe rrotullimin e saj.

Modelet e rrjedhjes së erës dhe shpejtësisë ndryshojnë shumë në vende të ndryshme të botës, njejtë sikurse vegjetacioni dhe terreni ku turbinat vendosen.

Termi ‘energji e erës’  përshkruan procesin me të cilin era përdoret për të gjeneruar fuqi mekanike ose energji elektrike. Turbinat e erës konvertojnë energjinë kinetike në erë në fuqi mekanike. Kjo fuqi mekanike mund të përdoret për detyra të veçanta (si bluarja e grurit) ose një gjenerator mund ta konvertojë këtë fuqi mekanike në fuqi elektrike.

Por, çfarë ndodhë realisht brenda turbinës, që ajo të gjenerojë energji elektrike?

Turbina ka në vete mjetin i cili përcakton drejtimin e erës, në mënyrë që të përfitojë energjinë gjeneratori kthehet në drejtim të saj.

Tehat e turbinës mund të arrijnë gjatësinë deri në 60 m, janë materiale të ndritshme dhe rezistente. Kjo është dhe arsyeja përse ato mund të prodhojnë energji edhe kur shpejtësia e erës është shumë e vogël. Fillojnë në 11 km/h dhe vazhdojnë deri në 90 km/h, deri në momentin që turbina ndalet për çështje sigurie.

Në videon më poshtë do të mund të njiheni me detaje të funksionimit të turbinës me erë.