Dielli ynë është sikur edhe të gjitha yjet tjera dhe nuk është i pazakonshëm për shkak të fushave të tij magnetike, cikli i të cilëve ndryshon çdo 11 vite, kanë thënë shkencëtarët.

Raporti, i cili është publikuar në revistën “Science” zbulon nëse ylli i sistemit tonë solar është ciklik sikur edhe yjet fqinje.

“Kemi shpjeguar këtë në bazë të mekanizmit, i cili përcakton gjatësinë e këtyre cikleve, gjë e cila na ndihmon që ta kuptojmë vetë ciklin në një periudhë të gjatë”, thotë autori Antoan Strugarek, hulumtues në Universitetin në Montreal.

“Kështu mund të themi se cikli i ardhshëm magnetik i Diellit për 10 ose 20 vjet mund të jetë intensiv, i gjatë ose i shkurtër dhe kjo mund të na ndihmojë që të shqyrtojmë se çfarë satelitë duhet vendosur në orbitë dhe kur është koha më e volitshme për lansimin e tyre,” ka shtuar ai.  Aktiviteti i Diellit varion në ciklin e 11-të, ndërsa ndryshimet nisin nga fusha magnetike e Diellit.

Shkencëtarët që një kohë të gjatë besojnë se Dielli ynë ka qenë i pazakonshëm, pasi që nuk i është përgjigjur cikleve magnetike të regjistruara në yjet tjera.

Në këtë mënyrë hulumtuesit kanë kryer një seri të simulimeve të fushave magnetike të yjeve dhe dëshmuan, se cikli magnetik i Diellit varet nga shpejtësia e rotacionit dhe shkëlqimi, thuhet në raport.