Nga dr. Selfullah MALOKU

Me shfaqjen e grupit terrorist ISIS disa vite me pare ne zonen midis Sirise dhe Irakut doli në pah dhe u shfaq për publikun dhe forma e përdorimit te eksportimit te luftëtarëve të huaj në një vend në konflikte. Kjo erdhi fillimisht në saje të propagandës fetare ne vende te ndryshme, kryesishte ato me probleme sociale apo që vinin nga kriza dhe luftera te ndryshme ku dhe Ballkani luante nje rol te madh kjo dhe se ishte afër gjeografikisht me vendin ku po ndodhte konflikti.

Fillimisht ne Ballkan e kryesisht në vendet shqipfolëse ndikoi propaganda e disa Imamëve me prirje radikale e me pas kjo propagande u be dhe shfaq edhe ne forma te tjera kryesishte ato elektronike. Por gjatë kësaj kohe, në të cilën konflikti në Siri dhe Irak sa vinte e shtohej dhe grupi terroriste ISIS sa vinte e shtonte si territoret ashtu dhe fuqizonte pozitat e tij, fakt eshte se konfliktit e me sakte organizatave dhe grupimeve terroriste që luftonin në këtë zonë ju bashkuan në numër të madh edhe qytetarë nga vende të ndryshme të Europës deri në një shumicë edhe nga vendet Skandinave. Por në atë kohë  ashtu si dhe më pas në media të ndryshme u bënë publike e u pasqyruan emrat e disa shqiptarëve të cilët por jo vetëm ju bashkuan këtij konflikti dhe ju bashkangjitën organizatës ISIS.

Fillimisht në media të ndryshme u publikuan emrat e disa shqiptarve nga Kosova, ku përmëndim këtu më të përfolurin Lavdrim Muhaxherin, e të tjerë dhe më pas u fol për grupe shqiptarësh nga Maqedonia të cilët në menyre kolektive u nisen per t’iu bashkuar ketij konflikti e bashkangjitur organizatave terroriste.

Më pas në një numer me te vogel nje propagande e tille u perdor edhe per individe te veçante nga Shqiperia. Duke qënë se Shqipëria është vënd anetar i NATO-s dhe me organe sigurie të konsoliduara dhe në partneritet me ato te NATO-s ishte pa mundur të flitej për numër të madh shifrash shqiptaresh që i bashkohen këtij konflikti. Pa mohuar në asnjë momente se kishte shqiptare nga vendet e Ballkanit që i u bashkuan këtij konflikti tashme qe ISIS-i eshte ne perendim te diteve te tij dhe forcat e kualicionit anti-terror jane duke e shperbere ate jemi me te qarte dhe kemi mundesi të bëjmë një analize të qartë e të ftohte se kush ishte faktori qe i shtyu këta shqiptarë të bashkohen me këtë organizate terroriste.

Që në krye të herës është folur se arsyeja kryesore ishte radikalizimi i këtyre shqiptarëve nga drejtues fetare te shkolluar ne disa vende te Lindjes së Mesme.

Një tezë tjetër ishte ajo e margjinalizimit të këtyre shoqerive dhe veshtiresite ekonomike. Por asnjehere nuk u be nje analize e qarte se kush ndikoi ne bashkimin  e ketyre shqiptareve me organizaten terroriste ISIS. Tezat e hedhura nuk qendrojnë sepse nuk pasqyrojnë qartë të vërtetën. Ishin vete segmente shtetërore e instrumente shteterore te vendeve ku jetojnë shqiptatet në Ballkan ata të cilat inkurajuan lejuan e mundësuan nisjen e ketyre shqiptarve per ne Siri.

Këtu i referohen situatës në Maqedoni ku asnjë nga institucionet e sigurisë nuk beri asgjë për të evidentuar e parandaluar keta shqiptare me prirje “radikale” që ti bashkoheshin këtij konflikti por shpejtonin vetëm të bënin publike faktin se shtetasit nga Maqedonia i bashkohen konfliktit ne Siri e Irak jane shqiptare e kurresesi maqedonas.

Kjo vinte fill pas një eksperimenti të sukseshëm ku gjate konflikteve ndëretnike midis shqiptareve e maqedonasve  në një nga demostrimet që bënë shqiptarët në Shkup midis tyre në rreshtat e pare u dukën një grup personash të cilët mbanin në duar një flamur të organizatës Hesbullah. Në atë kohë organet e sigurisë së Maqedonisë së drejtuar nga Sasha Millajkov shpejtuan të thoshin në mediat e kontrolluara prej tyre e prej pushtetit se shqiptaret janë mbështetës e përfaqesues te organizave terroriste duke e spostuar vemendjen nga problemet e vërteta dhe zanafilla e konfliktit ndëretnik në Maqedoni.

Dëshpërimisht, e njëjta situatë ndodh në Kosovë. Ku renegate te lene pas nga regjimi serb por dhe te rinj te venë në shërbim së fundmi bëjnë garë se kush mund të akuzojë më shumë e me fort Komunitetin Islam e drejtuesit e tij aty se janë përkrahës e mbështetës të rrymave ekstreme islamike dhe se kane ndikuar në organizimin e personave nga Kosova per t’iu bashkangjitur ISIS-it.

Duke qene se numri i renegateve këtu është më i madh, kuptohet kjo edhe për shkak te politikes se ndjekur nga organet e sigurisë së Serbise gjate viteve te pushtimit te Kosoves ketu kemi deri persona te cilet fale punes së mirë të bërë me ta jane “graduar” në organizaten  ISIS, ku me i famshi eshte Lavdrim Muhaxheri,  i cili falë daljeve te tij publike bëri të mundur zbatimin e përpiktë të politikave sllave Ruso Serbe  se shqiptarët në Ballkan janë terroristë, e si te tille nuk duhen integruar ne BE por vendi i tyre eshte prane botes Islame dhe jo aty ku e meritojne në zemër të Europës.

Gjatë proçesit gjyqësor të bërë në Shqipëri ndaj grupit të vetëquajtur të “Imameve” rezultoi se edhe një prej të akuzuarve Genc (Abdurraman) Balla para se të vinte në Shqipëri ka qënë në Maqedoni ku është indoktrinuar e ka hyrë në kontakte atje me “ekstremistë” të tjerë dhe më pas, pas ardhjes në Shqiperi u aktivizua.

Lind , me kë ra ne kontakte në Maqedoni Genc (Abdurraman) Balla me ekstremistë fetarë shqiptare apo me radikalet ekstremiste të Sasho Millajkovskit. Që pas konfliktit në Bosnje, politika e vendeve sllave e kryesisht e Rusisë, ka qënë e qartë në idenë se duhet me çdo kusht që shqiptarët si në Shqipëri ashtu dhe në shtetet e tjera si Kosova dhe Maqedonia duhet të paraqiteshin si radikale myslimane me qëllim që shtetet perëndimore e veçanërisht Sh.B.A-të të largoheshin prej tyre dhe më pas Rusia të mund ti fuste ne “daren” e saj. Dhe ja shansi erdhi, konflikti në Siri dhe Irak ishte rasti më i mirë dhe ideal për ta vënë në jetë këtë plan. Rusia nëpërmjet influences së saj në Serbi e Maqedoni dhe ne Shërbimet e tyre Sekrete u impenjua ne zbatimin e ketij plani qëllimi i të cili nuk është gjë tjetër veçse vazhdimi i politikës dhe planeve të saj të vjetra për shqiptarët duke dashur ti izolojë nga pjesa tjetër e Europës dhe SHBA-së dhe për këtë u kujdesen si gjithmone aleatët e saj sllave ne Ballkan, Serbia e Maqedonia. Por, ajo qe Rusia se bashkë me aleatet e saj “vegla” sllave në Ballkan, është se kjo sado e sukseshme mund të ketë qënë në një fragment kohe te caktuar, duke pasur parashysh ndjeshmerine e botes perëndimore ishte e prirur që të dështonte që në fillim.

Megjithe impenjimin serioz te bere nga Sherbimet Sekrete te Serbisë e Maqedoni në inskenimin e shfaqjeve dhe servirjes së shqiptarve të Kosovës, Maqedonisë e Shqiperisë si eksportues e përkrahës te terrorizimit kjo tezë ashtu si të gjitha tezat anti shqiptare të përgatitura e servirura e ideuara nga Serbia dhe vënë në jetë nga sllavët e Ballkanit Serbia e Maqedonia shumë shpejtë do te binte poshtë.

Fillimisht shteti shqiptar nëpërmjet institucioneve të tij ligjzbatuese e në koordinim të plotë me aleatin e tij SHBA-në bënë të mundur ndalimin e më pas arrestimin e disa personave të cilët jepnin mbështetje për individe të veçantë që kërkonin ti bashkangjiteshin konfliktit në Siri e grupeve të ndryshme terroriste aty. Në atë kohë SHBA-të por dhe ëende të tjera e organizna te tjera shprehën mbështetjen e falenderimet e tyre ndaj shtetit shqiptar. E njëjta situatë u përsërit sukseshëm në Kosovë, ku policia në koordinim me partnerët Amerikanë e Euro-Atlantike kreu një sërë ndalimesh e arrestimesh ndaj personave të ndryshëm që përkrahnim dhe përhapnin ide rradikale. Të zëna ngushtë e nën presionin e SHBA-ve, edhe në Maqedoni policia bëri disa ndalime e bashkë me këto ndalimi e arrestime ndaloi dhe loja dhe dëshira Ruse Serbe Maqedonase për përbaltjen e faktorit shqiptar në Ballkan si eksportues terrorizmi. Ndërsa veçanërishtë Kosova dhe Shqipëria morën falenderime për kontributin ne luftën kundra terrorizmit nga ana a Departamentit të Shtetit Amerikan. Ku në të njëjtën deklaratë publikohej edhe mbi ndërhyrjet e shtuara dhe format “malinje” të këtyre ndikimeve. Tashmë loja ndaloi e roli i Rusise dhe aleatëve në Ballkan doli qarte dhe haptazi në pah ashtu si dhe dështimi i tyre.