Nijazi Halili

 

Politika ruse kryesisht u përqendrua në Serbi, Greqi dhe shtetet e tjera të Ballkanit. Hapi më i madh i zgjerimit rus u zhvillua pas Luftës së Krimesë. Por, me Traktatin e Parisit të vitit 1856, Rusia më shumë ka humbur se sa kishte fituar. Të gjitha luftanijet e saj ishin  penguar të shfrytëzonin Detin e Zi. Ai u hap për anijet tregtare të të gjitha shteteve. Me këto veprime, Rusia humbi statusin e saj të veçantë. Të gjitha fuqitë e mëdha dhe jo vetëm Rusia u bënë garantuesit e shteteve ballkanike të krishtera si Serbia dhe Rumania,  përsëri, Rusia ka humbur një ish të drejtë të veçantë. Mbi të gjitha, duke e humbur luftën Rusia ka humbur rolin e një shteti të përjashtuar (nga Koncerti i Evropës). Politika ruse pas vitit 1856 synon të ndryshoj klauzolat më të vështira të Traktatit të Parisit dhe të rivendos statusin e Rusisë si një anëtar i plotë i Koncertit. Britania e Madhe. Gjatë periudhës 1815 deri 1878 – dhe në fakt deri në vitin 1907, (me përjashtim kur Rusia dhe Anglia u bënë aleate kundër Gjermanisë në Luftën e Parë dhe të Dytë Botërore), Britania e Madhe ishte rivali më i qëndrueshëm i Rusisë për ndikim në Ballkan.

Kolonitë e BM

Interesat britanike çuan në mbështetje koherente dhe dinamike për sundimin osman. Britania ndërhyri kundër turqve në revolucionin grek në vitet 1820 për shkak të Philhellenismit dhe për të bllokuar ndikimin rus. Britania shkoi në luftë kundër Rusisë në vitin 1853 në emër të Turqisë, përsëri për të bllokuar fuqinë ruse. Interesat britanike për Ballkanin rrjedhin nga interesat në Mesdheun Lindor. Interesi ekonomik luajti një rol të madh, i dallueshëm nga interesi i thjeshtë gjeopolitik duke i dhënë pozicionin e Britanisë si shtetin më të industrializuar evropian në fillim të viteve 1800. Britania e pa të nevojshme për të siguruar rrugët detare anijeve për në Indi. Këto rrugë tregtare kalonin nëpër territore të tilla si Suezi që nominalisht ishin turke.

Turqit të vetmuar ishin shumë të dobët për të vepruar si një kërcënim, politika britanike kundërshtonte Francën, pastaj Rusinë dhe përfundimisht Gjermaninë, kur ato shtete tentonin me shumë gjasa për të pasur më shumë ndikim mbi një Turqi të dobët. Britania gjithashtu kishte interesa humanitare në Ballkan. Me sistemin më të zhvilluar të qeverisjes përfaqësuese në Evropë dhe me shtypin më me ndikim popullor, kabineti i Londrës ishte nën presion kur keqqeverisja osmane çoi në trazira, mizori dhe shtypje. Interesat strategjike dhe humanitare të Britanisë në pjesët osmane të Ballkanit priren të shndërrohen në konflikt. Në vitin 1876, William Gladstone, dënoi masakrat që turqit kryen duke shtypur revoltën e fundit ballkanike. Pas këtij viti, asnjë kabinet britanik nuk mund të ofronte mbështetje të pakufizuar për sulltanin. Në vitin 1853, Britania kishte shkuar në luftë më tepër kundër rritjes së ndikimit rus në Ballkan. Gjithashtu, kur rusët pushtuan dhe mundën Turqinë në vitet 1877-78, Britania ishte aty. Udhëheqësit britanikë  miratuan një politikë të re për mbrojtjen e vijave detare në Indi. Në vitin 1878  Britania mori kontrollin e ishullit të Qipros, dhe në 1883 pushtuan Egjiptin dhe Kanalin e Suezit. Me këto posta nën kontroll, Britanisë duhej ndërhyrë në gadishullin e Ballkanit, edhe pse ajo ka mbajtur një sy në privilegjet e Greqisë dhe Rusisë në Ngushticë. Britania gjithashtu kishte interesa të rëndësishme tregtare brenda vetë Perandorisë Osmane dhe më vonë në shtetet pasardhëse. Në përgjithësi, kapitalistët britanikë u përpoqën për të marrë sa më shumë të jetë e mundur përfitime  nga Turqia, pa dobësuar fatalisht vendin dhe vrasjen e patës së artë.