​Ushtarët kanë më shumë gjasa dy herë më shumë të bëjnë vetëvrasje nëse një ushtarak tjetër nga radhët e tyre në kazermë, ka bërë vetëvrasje po ashtu, paralajmëron një studim i ri.

Psikiatritë analizuan të dhënat për të gjithë 9,512 ushtarë të angazhuar në detyrë aktive që u përpoqën të bënin vetëvrasje në mes të viteve 2004 dhe 2009, transmeton Klan Kosova.

Ata zbuluan se disa njësi kanë përjetuar një goditje në ofertat e vetëvrasjes pasi kishte pasur një vetëvrasje nga kazerma e tyre.

Studimi, nga Universiteti i Shërbimeve Uniforme të Shkencave të Shëndetit në Maryland, hedh dritë të re mbi strategjitë e mundshme për të frenuar vetëvrasjet në mesin e ushtarakëve, transmeton Klan Kosova.

Shkalla e vetëvrasjes në mesin e ushtarëve arriti kulmin midis 2005 dhe 2009, pasi forcat luftarake u kthyen nga turne në Irak dhe Afganistan.

Për herë të parë në dekada, normat e vetëvrasjes i kaluan nivelet civile. Ata kanë qëndruar të ngritur që nga ajo kohë.

Dr Ursano, një specialist në çrregullimet e stresit post-traumatik, kërkoi të hetonte çdo efekt pasiv që mund të nxiste normat e vetëvrasjes.

Si rezultat, del të jetë se vetëvrasja e një ushtari ka mundësi të ndodhë më shpesh në raste kur një koleg i radhës në kazermën e tij ka bërë vetëvrasje po ashtu.

Global