Kur ne dëgjojmë fjalën ‘hormone’ mendojmë për nivelet e estrogjenit dhe progesteronit dhe ndonjëherë edhe testosteronit.

Por ka shumë më tepër për këto kimikate që ndodhin natyrshëm sesa mund ta kuptoni, transmeton portali arbresh.info.

Ne kemi shumë hormone të ndryshëm që përcaktojnë një gjendje të ekuilibrit ose çekuilibër, nga hormoni tiroide, i cili rregullon gjëndrën tiroide, tek hormoni folikul-stimulues, i cili drejton ovulacionin tek gratë.

Për të arritur një shëndet dhe mirëqenie optimale, ne duhet të përpiqemi për shëndetin e hormoneve që përfshin balancën e duhur të të gjitha lëndëve kimike trupore.

Më poshtë janë pesë simptoma që tregojnë se hormonet tuaja mund të jenë të çekuilibruara:

Lodhja

Ndonjëherë simptomat e mosbalancimit hormonal mund të jenë jo specifike. Në këto raste, është e rëndësishme të konsiderohet çekuilibri hormonal si një shkak i mundshëm i simptomave.

Gjumë i paktë

Ju ose keni vështirësi të bini në gjumë ose të qëndroni në gjumë, gjë që kontribuon të mos ndjeheni të rifreskuar në mëngjes, transmeton arbresh.info. Kjo mund të rezultojë nga një sërë çështjesh hormonale, duke përfshirë melatonin, kortizol ose edhe neuronet e trurit.

Ndryshimet e humorit dhe nervozizmi

Këto mund të bëhen ankth dhe madje edhe depresion. Njerëzit të cilët kanë një çekuilibër në kortizol, testosteron, ose estrogjen mund të kenë të gjithë ndryshime humori dhe nervozizëm. Neurotransmituesit që janë jashtë bilancit gjithashtu mund të shkaktojnë këtë simptomë.

Ndryshimet e lëkurës

Shumë njerëz vërejnë ndryshime në lëkurën dhe flokët e tyre dhe pyesin veten nëse është plakje normale ose thjesht “fat i keq”, por problemi mund të jetë një çekuilibër hormonal. Nivelet e ulëta të tiroideve mund të shkaktojnë lëkurë dhe flokë të thatë, humbje të flokëve dhe thonjtë e brishtë.

Djersitje natën

Ndoshta simptomat më të njohura të imbalancit hormonal, këto janë tipike të menopauzës dhe rezultojnë nga ndryshimi i niveleve të estrogjenit dhe progesteronit. Megjithatë, pabarazitë e tjera hormonale mund të përkeqësojnë këto simptoma, sidomos pabarazitë e kortizolit.

Pyetja e qartë, atëherë, është se si t’i trajtojmë këto çështje dhe si të kthehemi në një gjendje të ekuilibrit hormonal të përmirësuar?

Së pari, testoni nivelin e hormoneve. Ka një numër testesh të hormoneve që shikojnë hormonet; Testet e gjakut janë përdorur zakonisht, por testet e pështymës ofrojnë një pamje më funksionale të niveleve të disponueshme për përdorim në trup