Shoqata për përparimin e demokracisë, “Forumi i patriotëve mendjehapur”, përmes një kumtese kanë kërkuar nga Gruevski që ik nga pozita e liderit dhe VMRO-DPMNE-ja të bëjnë freskimi të vërteta dhe të lejojnë mbajten e një konkresi të partisë që të mundësohet një doktrinë e re dhe ndyshime statutor të partisë.

“Ne duam të tregojme se VMRO-DPMNE nuk është e Gruevskit. Është koha që Gruevski të ndalojë që të emërojë shokët e tij në Komitetin Ekzekutiv të partisë dhe ta prazantojë si një farë freskimi”, thonë nga shoqata e kryesuar nga Vladimir Zmejkovski.

Nga atje i sugjerojnë Gruevskit se nuk ka, siç thonë ata, të kalojnë gëneshtrat dhe manipulimet e tij.

” Kësaj rradhe i ashtuaquajturi fresikim i partisë do të përjetojë një fijasko totale. Mbi kokë u ka dalë njërëzve të sinqetë dhe të ndershëm që janë në VMRO nga sjellja juaj e pafytyrë dhe vendosja e personave me biografi të dyshimtë në pozicionet e organeve dhe trupave të partisë. VMRO-ja gjithnjë ka qenë e udhëhequr nga intelektualë të dëshmuar, që kur jeni ju në krye të saj aty po mbisundon poltroniteti dhe mediokriteti”, thonë nga “Forumi i patriotëve mendje hapur”.

Nga atje besoj se është koha që Gruevski të shkojë nga pozita që ka në parti dhe të lejojë Kongres ku përveç miratimit të një doktrine të re duhet që të ndodhin edhe ndryshime statuore të partisë.