Shumë shkencëtar thonë se është shumë e qartë që Toka po hyn në veprimtarinë e saj të gjashtë të zhdukjes masive, që do të thotë se tre të katërtat e të gjitha llojeve mund të zhduken në shekujt e ardhshëm. Dhe më e tmerrshmja është se njerëzit po kontribuojnë këtë ndryshim.

Kjo nuk pamja e plotë e “asgjësimit biologjik” që njerëzit po shkaktojnë në botën natyrore, sipas një studimi të botuar të hënën.

Gerardo Ceballos, një profesor i ekologjisë në Autonominë Universale të Meksikës dhe bashkëpunëtorët e tij, duke përfshirë biologët e njohur të Stanford University, Paul Ehrlich, citojnë prova të reja se popullatat e llojeve që kemi menduar të jenë të zakonshme vuajnë në mënyra të padukshme.

“Ajo që është në rrezik është vërtet gjendja e njerëzimit”, tha Ceballos për CNN.

Gjetjet e tyre kryesore janë: Gati një e treta e 27,600 llojeve të gjitarëve, zogjve, amfibëve dhe zvarranikëve të tokës janë duke u pakësuar në aspektin e numrit të tyre dhe të territorit”.

Shkencëtarët vëzhguan një grup studimit prej 177 lloje gjitarësh dhe zbuluan se ata kishin humbur të paktën 30% të territorit të tyre ndërmjet viteve 1900 dhe 2015.

Më shumë se 40% e atyre specieve “përjetuan rënie të rënda të popullsisë”, që do të thotë se ata kanë humbur të paktën 80% të gamës së tyre gjeografike gjatë asaj kohe.

Duke shikuar krizën e zhdukjes jo vetëm në aspektin e specieve që janë në prag, por edhe atyre, popullatat dhe shkallët e të cilëve po pakësohen, ndihmon që “Zhdukja e gjashtë në masë e Tokës është më e ashpër” sesa është menduar më parë, shkruajnë autorët, citon CNN. Ata thonë se një ngjarja e madhe e zhdukjes është “e vazhdueshme”.

“Është studimi më i plotë i këtij lloji deri më sot saqë unë jam i vetëdijshëm”, tha Anthony Barnosky, drejtor ekzekutiv i Rrezikut Biologjik të Jasper Ridge në Universitetin Stanford, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. Vlera e saj, tha Barnosky, është se ai bën të dukshëm një fenomen që zakonisht nuk shihet nga shkencëtarët dhe publiku: madje edhe popullatat e llojeve relativisht të zakonshme po zhduken.

“Kur ti e kupton se ne kemi zhdukur 50% të kafshëve të egra të Tokës në 40 vitet e fundit, nuk ka matematikë të ndërlikuar që të kuptojmë se nëse vazhdojmë të pritet përgjysmë çdo 40 vjet, shumë shpejt do të mbetet më asgjë”, tha ai.