Ndryshë nga sa është shkruar këto ditë, një gjë është e sigurtë: nuk është formuar ndonjë vrimë gjigante tek dielli.

Ajo që duket, në fakt është një njollë e madhe, e cila është shfaqur në sipërfaqen e diellit. Fenomeni në thelb nuk është asgjë më shumë se shfaqja e një fushe të fortë magnetike.

Dhe ngjyra e errët, në krahasim me pjesën tjetër të sipërfaqes diellor, është pikërisht për shkak të temperaturë më të ulët.

Mes datës 16 dhe 17 korrik, grimcat diellore pritet te godasin tokën duke shkaktuar disa probleme: ndërhyrje në komunikimet satelitore, veçanërisht në vendet e Evropës Veriore dhe Kanadanë Veriore.