Shkencëtarët që vëzhgojnë një vullkan aktiv në Tanzaninë verilindore kanë paralajmëruar se nga momenti në moment pritet të shpërthejë një vullkan, duke shkaktuar frikë se disa nga vendet antropologjike më të vjetra në botë do të dëmtohen.

Pika, e njohur për fisin Maasai si “Mali i Perëndisë”, është më pak se 70 milje nga Gryka Olduvai, ku janë gjetur gjurmë të këmbëve të njeriut që datojnë mbi 4 milion vjet më parë.

Ndërkohë, Engare Sero, vendi prej 400 gjurmësh të këmbëve që datojnë 19.000 vjet, është vetëm nëntë milje larg nga vullkani në brigjet e Liqenit Natron.

Hulumtuesit vendas, koreanë dhe amerikanë, të cilët kanë vëzhguar vullkanin për më shumë se një vit, thonë se presin një shpërthim “imediat”.

Pika prej më pak se një kilometër e njohur si Ol Doinyo Lengai, është unike pasi është i vetmi vullkan që përmban një llavë me karbonatinë, një lloj shkëmbi që rrit normën e rrjedhjes.

Një shpërthim i madh nga vullkani mund të kërcënojë vendet antropologjike afër.

Vullkani shpërtheu në vitin 2014, me lava që rrjedh nga konja e saj në mars dhe korrik të atij viti. Hulumtuesit gjithashtu kataloguan shenjat e një pike të madhe që zhvillohej përgjatë buzës së jashtme të bazës vullkanike.