Gjermania ka ndaluar mbulimin e plotë të fytyrës në shkolla, në qendrat e votimit, në universitete dhe në zyra qeveritare, ndërsa debati intensiv vazhdon mbi një ligj mbarëkombëtar.

Në prill, Parlamenti gjerman ka mbështetur një projektligj që ndalon gratë që punojnë në shërbimin civil, gjyqësorin dhe ushtrinë që të mbajnë vela islamike me fytyrë të plotë.

Burka dhe niqab do të ndalohet në profesione të caktuara, si pjesë e legjislacionit, i cili nuk do të hyjë në fuqi derisa të miratohet nga parlamenti i Bundesratit.

Kancelarja gjermane Angela Merkel, në dhjetor të vitit të kaluar, pati bërë thirrje për ndalim të burkës kudo që është e mundur për “të mirën e Gjermanisë”.

Ukip ka bërë thirrje të gjata për një ndalim të mbulimit të fytyrës së plotë në Britani dhe ka theksuar ligjet që ekzistojnë në vendet e tjera evropiane, transmeton arbresh.info.

Britania e Madhe nuk ka ndalim të veshjes islame, por shkollat mund të vendosin kodin e tyre të veshjes dhe të pengojnë studentët të veshin mbulesa fytyre.

Këtu është një pasqyrë e vendeve që kanë ndaluar burkën, e cila mbulon tërësisht trupin, dhe niqab, i cili mbulon kokën dhe fytyrën.

Holandë

Deputetët në Holandë kanë votuar për ndalimin e burkës në transportin publik dhe në vende të tilla si ndërtesa qeveritare, shkolla dhe spitale.

Kabineti holandez miratoi planin për të ndaluar fytyrën e plotë dy vite më parë.

Ndalimi nuk e përjashton tërësisht mbulimin në publik, por e ndalon atë në “situata specifike ku është e domosdoshme që njerëzit të shohin” ose për arsye sigurie.

Francë

Franca ishte vendi i parë në Evropë që  ndaloi mbulesat islame të fytyrës, të tilla si burka dhe niqab, në vende publike.

Ndalimi i diskutueshëm ka hyrë në fuqi në prill të vitit 2011 dhe e ka bërë të paligjshme që gratë muslimane të lënë shtëpitë e tyre me fytyrat e tyre të mbuluara.

Gratë mund të gjobiten nëse veshin një mbulesë fytyre, ndërsa kushdo që përdor kërcënime dhe dhunë për të detyruar një grua të veshë një vello rrezikon një gjobë prej 30,000 euro dhe një vit burg.

Në korrik 2014, Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut e mbështeti ndalimin. Një numër i qyteteve bregdetare franceze tani gjithashtu kanë ndaluar burkan, transmeton arbresh.info.

Belgjikë

Belgjika ishte vendi i dytë europian pas Francës, që futi një ndalim në mbulesat e fytyrës së plotë, të cilat e ndaluan burkan dhe niqabin në zonat publike.

Gratë që mbulojnë fytyrat e tyre në vende publike si rrugët dhe parqet mund të gjobiten dhe të dënohen deri në shtatë ditë në burg.

Ndalimi hyri në fuqi në korrik 2011.

Bulgari

Parlamenti i Bullgarisë e ndaloi burkën në shtator 2016 në një përpjekje për të rritur sigurinë pas sulmeve militante islamike në Evropë.

Ligji i ri, i cili ndalon gratë që të mbulojnë fytyrën, u nxit nga koalicioni nacionalist i Frontit Patriotik Bullgar.

Bashkëudhëheqësi i partisë Krasimir Karakachanov theksoi arsyetimin e sigurisë, duke shtuar: “Burka është më shumë uniformë sesa një simbol fetar”.

Egjipt

Qeveria egjiptiane ka hartuar një projekt-ligj për ndalimin e niqab dhe burkës në vendet publike dhe institucionet qeveritare.

Legjislacioni vjen pasi Universiteti i Egjiptit në Kajro ndalon stafin akademik nga veshja e niqab në klasa për ta bërë më të lehtë komunikimin me nxënësit.

Zvicër

Një shumicë e elektoratit në rajonin zviceran të Ticinos votoi në favor të një ndalimi të fytyrës në  sipërfaqe publike në vitin 2013.

Ndalimi hyri në fuqi në vitin 2016. Gratë muslimane që mbajnë velin në dyqane, restorante apo ndërtesa publike mund të gjobiten deri në € 9,200 (£ 7,890).

Itali

Lombardia, rajoni më i pasur në Itali, miratoi një ndalim për gratë që mbanin burkën në spitale dhe ndërtesat e qeverisjes vendore në dhjetor 2015.

Ishte hera e parë që një rajon italian e kishte nxjerrë ligjin në mënyrë të qartë të ndaluar mbulesat islamike të fytyrës. Ligjet ekzistuese tashmë i ndalojnë helmetat dhe veshjet që e bëjnë identifikimin të vështirë në publik.

Çad

Çadi i ndaloi gratë që të mbanin mbulesën e fytyrës pas dy sulmeve me bombë në qershor 2015.

Ka ndalime të ngjashme në pjesë të Kamerunit dhe Nigerit, si dhe Kongo-Brazzaville dhe Gabon.