Vietnami  ka ndërprerë një ekspeditë për kërkimin e naftës në një zonë të diskutueshme të Detit të Kinës Jugore, pas kërcënimeve të forta nga Kina.

Një burim në industrinë  në Azinë Juglindore tha se kompania spanjolle e shpimit të naftës,është urdhëruar të largohet nga zona.

Ngjarja vjen vetëm ditë pasi Vietnami kishte konfirmuar ekzistencën e një fushe të madhe gazi.

Këto raporte janë konfirmuar nga një burim diplomatik vietnamez.

Sipas burimit të industrisë,Kina kishte kërcënuar se do të sulmonte bazat vietnameze në Ishujt Spratly nëse shpimet nuk u ndaleshin.

Kina pretendon pothuajse të gjithë Detin e Kinës Jugore, duke përfshirë edhe shkëmbinjtë nënujorë dhe ishuj e kontestuar nga vende të tjera.