Toponimet e vendeve janë gjithnjë interesant nëse merren për studim apo nga rrënja që krijon emrin e tyre.

Në  Kosovë ka disa fshatra me emra nga më të çuditshmit dhe nuk është për t’u habitura duke parë tranzicionin politik dhe historikun nëpër të cilin kanë kaluar territoret shqiptare.

Më poshtë do të shikoni emrat  me të çuditshëm që mbajnë disa fshatra në Kosovë.

Xhylekar – Gjilan
Muqibab – Gjilan
Llukar – Prishtinë
Kaqibeg – Podujevë
Skorobisht – Prizren
Neperbisht – Suharekë
Makresh – Novobërd
Qyqylagë – Lipjan
Ngucat – Malishevë
Muqiverrc – Kamenicë