Katari, që është aktualisht eksportuesi numër një në botë i gazit të lëngshëm natyror, njoftoi se do të rrisë prodhimin e lëndës djegëse nga 77 milion ton gaz natyror në vit në 100 milion ton deri në vitin 2024.

Aktualisht, Katari ka rezerva gazi pothuajse 26 trilion metra kub të provuara, ndërsa gadishulli ka rezervat më të mëdha të gazit pas Rusisë dhe Iranit.

Me rezervat e provuara të gazit pothuajse 26 trilionë metra kub, gadishulli është shtëpia e rezervave të treta më të mëdha të gazit pas Rusisë dhe Iranit.

Pjesa më e madhe e gazit natyror të Katarit gjendet në det të hapur në Fushën e Veriut, e cila ndahet me Iranin.

Gazi ka ndihmuar ta shndërrojë Katarin në një nga vendet më të pasura në botë, dhe me çmime aktuale, rritja e paralajmëruar e prodhimit do të përkthehej në të ardhura rreth 30 miliardë dollarë.

Gjigantët e korporatave të energjisë si ExxonMobil, Shell dhe Total po lobojnë tashmë për të marrë pjesë në programet qeveritare të shtimit të prodhimit.