Dy motrat binjake Zoe Buxton dhe Lucy Fretwell, vuajnë nga sëmundja gjenetike që prek 1 në dy milionë njerëz në botë.

Sëmundja e tyre quhet “fibrodysplasia ossificans progressia”, dhe karakteristikë e saj është se indet e muskujve  të zëvendësohen me bocka, si dhe në këtë mënyrë gradualisht trupi i tyre e humb ndjenjën e lëvizjes.

Zoe dhe Lucy nga Irlanda e Veriut, kanë pasur efektet e kësaj sëmundje që nga fëmijëria, sepse kishin lindur me gunga të vogla kockash në gishtat e tyre, por doktorët në atë kohë e kishin shumë të vështirë të shpjegonin saktë se nga çka vuanin vajzat, shkruan DailyMail.

METROGRAB: Twin sisters turning into stone
Zoe Buxton and Lucy Fretwell, 26, in April 2016. – Twin sisters have revealed how a one-in-two-million genetic condition is slowly turning them to STONE. Zoe Buxton and Lucy Fretwell, 26, of Northern Ireland, both suffer from fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP), a condition that affects just 800 people worldwide. The debilitating condition causes muscle tissue and tendons to be replaced by bone, meaning that movement becomes increasingly difficult. Zoe and Lucy, who live in Ballymena, County Antrim, are just one of three sets of twins in the world to have
Photo credit: Lucy Fretwell/ @allthingsbeatifullymade/ Facebook
https://www.facebook.com/allthingsbeautifullymade/photos/a.1345504235496144.1073741828.1339089449470956/1608567295856502/?type=3&theater
METROGRAB: Twin sisters turning into stone
Zoe Buxton and Lucy Fretwell, 26, in April 2016. – Twin sisters have revealed how a one-in-two-million genetic condition is slowly turning them to STONE. Zoe Buxton and Lucy Fretwell, 26, of Northern Ireland, both suffer from fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP), a condition that affects just 800 people worldwide. The debilitating condition causes muscle tissue and tendons to be replaced by bone, meaning that movement becomes increasingly difficult. Zoe and Lucy, who live in Ballymena, County Antrim, are just one of three sets of twins in the world to have
Photo credit: Zoe Buxton/ @A little Bit of Life/ Facebook
https://www.facebook.com/Alittlebitoflifex/photos/a.1861680544053440.1073741828.1817607861794042/1979683505586476/?type=3&theater
Pic by HotSpot Media – “WE’RE TURNING TO STONEâ€: TWINS SPEAK OUT ABOUT ONE-IN-TWO-MILLION CONDITION – IN PIC – (L-R) Lucy Fretwell and Zoe Buxton, 26, at a friend’s wedding in April 2015. – Twin sisters have revealed how a one-in-two-million genetic condition is slowly turning them to STONE. Zoe Buxton and Lucy Fretwell, 26, of Northern Ireland, both suffer from fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP), a condition that affects just 800 people worldwide. The debilitating condition causes muscle tissue and tendons to be replaced by bone, meaning that movement becomes increasingly difficult. Zoe and Lucy, who live in Ballymena, County Antrim, are just one of three sets of twins in the world to have FOP…SEE HOTSPOT MEDIA COPY 0121 551 1004