Proteinat përbëhen nga kombinimet e amino acideve në lidhje peptide që përmbajnë karbon, hidrogjen, oksigjen, nitrogjen dhe sulfur.

Proteinat janë një ndër klasët e bio-macomolekules që përbëjnë konsituentet kryesore të qenieve të gjalla.

Historia e proteinave:
Proteinat janë zbuluar nga Jons Jakob Berzelius në vitin 1838 dhe janë një nga molekulat më të studiuara në biokemistri. Fjala ‘protein’ rrjedh nga fjala greke ‘protas’ që do të thotë ‘i rëndësishëm’, për shkak se proteina ka rol kryesor dhe të rëndësishëm në zhvillimin e jetës, përcjell lajmi.net
Përdorimi i proteinave:
Proteinat kanë shumë rëndësi për trupin: janë pjesë e çdo qelize, muskujve, indeve, enzimeve, imunitetin, hormoneve dhe eshtrave.

Proteinat nevojiten për:

Muskuj dhe rritjen e indeve ( perkahtësisht janë me rëndësi në fëmijëri, adoleshencë dhe gra me barrë)

Për rëparimin e muskujve dhe indeve

Rregullimin e pH, ose balancen e bazës acide në gjak

Ruajtjen e peshës së pastër të muskujve, më së tepërmi kur jeni në dietë me karbohidrate të ulëta.

Kontrollimin e shumtë të proceseve në trup në lidhe me metabolizmin

Zhvillimin e energjisë në trup kur karbohidratet nuk janë të pranishëm

Prodhimin e hormoneve esenciale

Mban balancin e fluideve nga proteinat e gjakut.Proteinat nga ushqimi:Proteinat gjenden në ushqimet e zakonshme si: