Në një  vend, që populli nuk mendon  për  ardhmërinë e tij, por më shumë i jep  rëndësi “amshimit”, objekteve  fetare, në  vend  që  t’i jepnin  rëndësi  Ardhmërisë së popullit të tij, është  i destinuar për shumë dështime në të ardhmen e tij! Madje edhe predikimet  të  vetëquajtura  fetare,  nga eksponentë të  dyshimtë  të qarqeve agjenturore  sllavo-islamike, të  llojit “ kjo jetë  është sprovë jeta  në  amshim është  e  vërtetë”, “muslimani i vërtetët  mendon vetëm për amshimin” etj etj, janë  dashakeqe dhe qëllimkëqija për  Ardhëmrinë e  Kombit tonë.

Ne ankohemi që  jemi  të papunë,  të  varfër  apo në  nivel standardi  jetësorë më të ulët etj, mirëpo asnjë orvatje nuk e bëjmë  nga vetja për ta ndryshu këtë  realitet! Në çdo fshat, madje edhe  në  katundet( fshatrat e  malësive tona),  qytetarët  tonë   kanë  ndërtuar  xhamija, duke   dhënë   nga  disa  qindra  apo edhe nga disa  mijëra  euro,  pa përfshirë edhe  fondet  që vijnë  nga  organizatat  terroriste islamike apo edhe  të Serbisë! Në asnjë  rast  nuk ka të  renovuar e lëre më  të jenë  ndërtu  ndonjë  shkollë! Askush  më shumë sesa  armiqët e  djeshëm  a edhe të sotëm,  të Kombit tonë,  nuk  kanë  interes  që Vendi yn  të  “lulëzohet” nga   objektet  fetare. Një  xhami  më shumë do thotë  një  shkollë  më pak! Sepse  edhe  gjatë   viteve  1878-1945, në  vazhdimësi Perandoria Osmane-Turqia,  Serbia, Mali i zi, Maqedonia, Greqia etj, shkaku i lulëzimit të ideologjisë fetare, lehtësisht  na  copëtuan dhe u  copëtuam!

Në po këto  fshatra dhe në  katunde,  nuk ka  shkolla  fillore, nuk ka  ambulancë e asnjë objekt  tjetër  me destinim për  t’i shërby qytetarëve!  Asnjë Shkollë nuk është  ndërtuar nga  iniciativa  e  qytetarëve, të  gjithë  këta  “qytetarë”  e kërkojnë  që atë  t’ia bëjë  Qeveria  apo edhe  organizatat  e huaja  Europiane dhe Amerikane! Ky është  Mjerimi Shpirtërorë, që  sjellë edhe  Mjerimin  socio-ekonomik! Nëse jepemi pas  Amshimit, atëherë  pse  vajtojmë dhe kukasim për Mjerimin  socio-ekonomik!

Edhe përkundër faktit që  shumicën  e popullsisë e  kemi  të re, madje sipas  vlerësimeve  kemi popullësinë më të re në Europë, derisa  të gjitha  vendet  Europiane kanë  shumë më shumë popullsi të  plakur, ata  mendojnë  për pasardhësit  e tyre( të pakët)! Injoranca që mbretëron  ende  në popullin tonë, sidomos  tek një shtresë e saj është për të  ardhur keq!

Rilindasit  tanë,  thonin që Shqipëtari  mbi  fe  ka atdhe, apo që Shqipëtarët  janë  shumë sipërfaqësorë  sa i përket  fesë etj,  të njejtën  dukuri e  dhanë  edhe   studiues të huaj të cilët   vizituan  Trojet tona,  e  që  bënë  krahasime  me vendet tjera fqinje të ballkanit, pikasin dallimin e  vetëm :Shqipëtarët  gjithmonë  thonë  se janë  Shqipëtarë e jo të krishterë, musliman etj,  derisa   fqinjët  e tyre  gjithmonë  identifikohen me fenë që i përkasin!

Çfarë  Parajse  pret  një At/nënë, Gjysh/gjyshe, Stërgjysh/stërgjyshe, kur fëmijën, nipin, stërnipin  e le pa Shkollë, kurse për vete( Ati/nëna, Gjyshi/gjyshja, Stërgjyshi/stërgjyshja) mendon që të shkojë  në Parajsë përmes xhamisë!

“Shqyptar’, me vllazën jeni tuj u vra,

Ndër nji qind çeta jeni shpërnda;

Ca thonë  kam fe ca thonë kam din;

Njeni:”jam turk”, tjetri:”latin”

Do  thonë: “Jam grek”, “shkje”-disa të tjerë,

Por jemi vllazën t’gjith more t’mjerë!

Priftinit e hoxhët ju kanë hutue,

Për me ju damun me ju vorfnue!

Vjen njeri i huej  e ju rri n’votër,

Me ju turpnue me grue  e motër,

E për sa pare qi do t’fitoni,

Besën  e t’parëve t’gjith e harroni,

Baheni robt e njerit t’huej,

Qi nuk ka gjuhën dhe gjakun tuej.

 

Çonju, Shqyptarë, prej gjumit çoniu,

Të gjithë si vllazën n’nji besë  shtërngoniu,

E mos shikoni kasha e xhamia;

Feja e Shqyptarit asht shqyptaria!”( Pashko Vasa)

Kur në çdo fshat, katund  madje edhe  qytet të Atdheut tonë, të  vetëdijësohemi, që  Shkollat t’i ngrisim me kontribut  të çdonjërit nga  ne( ku Insititucionet  shtetërore nuk  arrijnë ta bëjnë), apo që  ato t’i pajisen  me  labaratore, biblioteka, salla përcjellëse etj, atëherë Atdheu, Kombi  yn   ka dalur në Dritë përgjithmonë!

Më:27 korrik 2017

Skender Jashari  i burgosur politik nga  EULEX, për   rastet  e sulmeve kundër policisë dhe xhandarmërisë  së Serbisë në  Dobrosin komuna e Bujanocit. Ky shkrim është  pjesë e  marrur nga  punimi i bërë  gjatë  qëndrimit në  burgimin politik!

Master drejtimi juridiko-penal dhe studime joformale ushtarake.