Për shkak të ngrohjes globale, akullnajat në Antarktidë kanë filluar të shkrijnë por edhe të çahen.

Shkencëtarët kanë konfirmuar së fundmi se  një nga ajsbergët më të mëdhenj të regjistruar ndonjëherë, është shkëputur nga Antarktida.

Ajsbergu që peshon një trilion ton, ka një sipërfaqe prej 5,800 km katrore. Ai u shkëput nga shelfi akullnajor Larsen C i Antarktidës midis datave 10 dhe 12 korrik.