Politikania franceze, aktiviste e të drejtave të grave dhe mbijetuese e Holokaustit, Simone Veil, ka vdekur në moshën 89-vjeçare.

Në vitet 1970, ajo ka bërë fushatë në Francë për legalizimin e abortit.

Ajo ka shërbyer si presidente e Parlamentit Evropian dhe si ministre e Shëndetësisë e Francës.

E gjithë familja e saj është arrestuar nga gjermanët në vitin 1944.

Si adoleshente, Simone ka qëndruar në kampin e përqendrimt në Aushvic me nënën dhe motrën.

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron, e përshkroi atë si “frymëzuese” dhe “më të mirën”.