Meshkujt të cilët rregullisht bëjnë sauna kanë cilësi të ulët të spermës së tyre, duke ulur kështu aftësisë riprodhuese. Studiuesit italianë kanë paralajmëruar se dëmtimi mund të zgjasë disa muaj.

Hulumtuesit zbuloi se meshkujt që bënin sauna 15 minuta në ditë, kishin të ulur vlerat e spermës dhe vetëm gjashtë muaj më vonë ata mund të kthehen në normalitet, transmeton Telegrafi.

Dr Andrew Kramer, një urolog në Universitetin e Maryland Qendra Mjekësore thotë se temperaturat e larta ndikojnë në prodhimin e spermës. Studiuesit zbuluan se gjatë seancave sauna, temperatura e skrotumit tek meshkuj u rrit me për tre gradë Celsius.

Meshkujt që shkojnë në sauna, gjithashtu kanë dallime në ADN-në e spermës së tyre. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se ngrohja nga llaptopi mund të dëmtojë spermatozoidet, që ndikojnë në pjellori, pasi luftojnë për të notuar në vezë.

Akuza se numri i spermës është duke rënë në një shkallë alarmante- deri në 38 për qind në një dekadë, lidhet edhe me dietën dhe mënyrën e jetesës.

Një studim i kohëve të fundit zbuloi se edhe në të rinjtë spanjollë, përqendrimi i spermës ka rënë me një mesatare prej dy për qind në vit dhe së shpejti mund të godasë nivelet ku lindshmëria është komprometuar.

Ndërkohë një studim britanik botuar muajin e kaluar gjeti se gati 20 për qind e çifteve kalojnë më shumë se një vit duke u përpjekur për një fëmijë.