Nga Abdulla Mehmeti

Mediat e vendit, për aq sa ka të lira dhe të pavarura, duhet t’ia përkujtojnë qeverisë së re në Maqedoni, sidomos kryeministrit, se nuk mund të zbatohen reforma me njerëz të ,,vjetër”, seleksionim negativ të kuadrit të përfshirë në strukturat e saj, disa prej të cilëve kanë dosje të trasha krimesh, sidomos abuzime me pushtetin dhe krime financiare në të kaluarën.

Cili është institucioni kompetent në këtë shtet, i cili e vlerëson pastërtinë e figurave publike, veprimtarinë e kaluar të tyre në organet e pushtetit, arritjet në fushën profesionale, aftësitë menaxhuese dhe jetën e tyre publike në përgjithësi? Kush e këshillon kryetarin e qeverisë aktuale në Maqedoni, e cila dëshiron veten ta paraqesë si reformuese e pushtetit dhe shoqërisë?

Ky kryeministër edhe po ta kishte këshilltar personal Vuçiqin dhe Sheshelin serb nuk do ta kishin këshilluar kaq mbrapshtë, sidomos në lidhje me përzgjedhjen dhe emërimin e disa kuadrove nga radhët e subjekteve politike të shqiptarëve. A ka ky shtet organe të kontrollit, të hetuesisë, inspetorate, media të lira dhe opinion kritik?

Qeveria e re duhet të pushojë me praktikën e derisotme: Sa më keq për shqiptarët, aq më mirë për shtetin!

Respekt për disa kuadro shqiptarë në qeverinë e re, të cilët nuk ka pse të skuqen për të kaluarën e tyre, të cilët mjafton të jenë të vetëdijshëm se mes tyre secili pushtet në këtë vend, me apo pa vetëdije, mundohet ta ripërtërijë rrjetin e krimit, kontabandës dhe spiunazhit në radhët e shqiptarëve, për ta mbajtur gjallë frymën jodemokratike, antishqiptare, proserbe dhe proruse në Maqedoni.

Rrjeti i krimit dhe spiunazhit në Maqedoni duhet të luftohet fuqishëm, për çka na kanë paralajmëruar me kohë edhe institucionet ndërkombëtare, jo të ripërtërihet me kuadro të komprometuar, për veprimtarinë e të cilëve dinë aq shumë qytetarët e këtij vendi, edhe pse organet e pushtetit i kanë lënë në heshtje deri më sot, ndërsa organet e hetuesisë dhe ato gjyqësore nuk ua kanë dhënë dënimet e merituara për krimet e kryera deri më sot ndaj qytetarëve të këtij vendi dhe ndaj shtetit.