Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të përjetojnë eklipsin e saj të parë nga njëri bregdet në tjetrit në më shumë se një shekull. Eklipsi do të përjetohet më 21 gusht dhe miliona amerikanë do të kenë mundësinë për të vëzhguar ngjarjen e rrallë qiellore.

Agjencia Hapësinore NASA zbuloi detaje të eklipsit dhe dha këshillat e rastit gjatë kalimit të hënës midis diellit dhe tokës, duke hedhur një hije të errët dhe duke e bërë të dukshme koronën diellore.

Në total prej 14 shtetet nga Oregoni në Perëndim të Karolinës së Jugut në lindje, do të mund të përjetojnë në më shumë se dy minuta errësirë në mes të ditës në një hapësirë prej pothuajse dy orësh.

Kjo do të jetë eklipsi i parë i përgjithshëm në SHBA që nga viti 1979 dhe eklipsi i parë nga bregdeti në bregdet (dy anët e kontinentit amerikan) që nga viti 1918.

SHBA do të jetë vendi i vetëm që do të përjetojë eklipsin total. Megjithatë, vizitorët ndërkombëtarë priten të zbresin në vend për shansin e rrallë për të parë se si dielli zhduket pas hënës, duke transformuar dritën e diellit në muzg.

“Kjo bën që tek njerëzit të shkaktojë lot,” tha Rick Fienberg, një zëdhënës i Shoqërisë Astronomike Amerikane (AAS), për Space.com.

Të paktën tre avionë të NASA-s, 11 anije të tjera hapësinore dhe më shumë se 50 balona me lartësi të lartë, si dhe astronautët në bordin e Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës, do të kapin imazhe.

“Asnjëherë më parë nuk do të shihet një ngjarje qiellore nga kaq shumë dhe do të hulumtohet nga kaq shumë pika përfituese – nga hapësira, nga ajri dhe nga toka”, tha Thomas Zurbuchen, administrator i asociuar i Drejtorisë së Misionit të NASA-s në Uashington.

NASA po paralajmëron shikuesit potencialë për të vënë sigurinë e parë dhe për të përdorur syze diellit të specializuara për të vëzhguar diellin e eklipsuar ose pjesërisht të eklipsuar.

Agjencia e hapësirës thotë se është e sigurt të shikosh eklipsin total me sy të lirë vetëm gjatë periudhës së shkurtër të tërësisë së eklipsit, e cila do të zgjasë rreth dy minuta, në varësi të vendndodhjes.